Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfântul Paisie cel Mare va fi proclamat ocrotitorul ucrainenilor din România. Când este sărbătorit în calendarul ortodox

Sfântul Paisie cel Mare va fi proclamat ocrotitorul ucrainenilor din România. Când este sărbătorit în calendarul ortodox

Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț va fi proclamat anul acesta ocrotitor spiritual pentru Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.

Sfântul Paisie cel Mare va fi proclamat ocrotitorul ucrainenilor din România. Când este sărbătorit în calendarul ortodox
Sursa foto: Basilica.ro
de Georgiana Adam    |    25 Feb 2022   •   21:37

Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, îl va avea drept sfânt ocrotitor pe Paisie Velicikovski cel Mare. Acesta este prăznuit în calendarul ortodox pe 15 noiembrie.

Inițiativa îi aparține preotului Nicolae Lauruc, cu încurajarea și sprijinul demers de către Părintele Patriarh Daniel.

"Am cerut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și dorim să-l luăm pe Sfântul Paisie ca ocrotitor”, anunțase părintele Nicolae Lauruc încă de la Te Deum-ul oficiat la finalul anului trecut împreună cu clericii din vicariat.

Sfântul Paisie Velicikovski, originar din orașul Poltava, este sărbătorit anul acesta în toată Patriarhia Română, la împlinirea a 300 de ani de la nașterea sa. Tot anul acesta, alături de Sf. Paisie de la Neamț, Biserica Ortodoxă îi comemorează și pe sfinții isihaști Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama.

Ideea a fost reluată și aprobată la începutul acestui an, în ședința preoțească a vicariatului.

"Pentru că este anul acesta așa de important, s-a hotărât de comun acord să-l luăm pe Sfântul Paisie ca protector ceresc al nostru, al vicariatului”, a declarat părintele vicar Lauruc, potrivit Basilica.ro.

Binecuvântarea Părintelui Patriarh ne-a încurajat enorm pe noi, ucrainenii, care nu putem beneficia de niciun ajutor material din partea țării de origine. Pentru noi, tot ajutorul vine de la Dumnezeu și numai prin Patriarhia Română”, a precizat părintele vicar.

Inițiativa a atras atenția și Ambasadorului Ucrainei în România. Aflat în vizită la Sighetu Marmației, joia trecută, Excelența sa Paun Rohovei și-a manifestat dorința de a participa la proclamarea Sfântului Paisie ca ocrotitor al ucrainenilor din România.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close