Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfântul Ştefan. Superstiţii şi tradiţii: Ziua în care cei certaţi trebuie să se împace

Sfântul Ştefan. Superstiţii şi tradiţii: Ziua în care cei certaţi trebuie să se împace

Sfântul Ştefan. Superstiţii şi tradiţii: Ziua în care cei certaţi trebuie să se împace
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
27 Dec 2017   •   09:03

Sfântul Ştefan-Cel Încununat este prăznuit în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ştefan se trăgea din Ierusalim şi avea origini iudeice.

În România, în unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc aşa-numitele Pâinici ale lui Ştefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obişnuieşte că aceste pâinici să se ungă cu miere. De asemenea, pâinicile amintesc creştinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ştefan. Odată ce sunt sfinţite de preot la biserică, painicile se împart copiilor sărmani.

Tot în această zi este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar şi pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, preţuirii şi respectului este bine ca în această zi persoanele certate să se împace.

Sfântul Ştefan diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: sfantul Stefan superstitii traditii
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close