Antena 3 CNN Actualitate Religie Traditii de Bobotează. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în noaptea de Bobotează. Așa își visează ursitul

Traditii de Bobotează. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în noaptea de Bobotează. Așa își visează ursitul

Traditii de Bobotează. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în noaptea de Bobotează. Așa își visează ursitul
04 Ian 2018   •   15:17

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de "burechiuşe" sau "urechiuşele babei" (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac, scrie jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: traditii Boboteaza
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close