Antena 3 CNN Actualitate Religie Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului. Ce nu e bine să faci în această zi sfântă

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului. Ce nu e bine să faci în această zi sfântă

De sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului sunt legate o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care creştinii le respectă cu sfinţenie.

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului. Ce nu e bine să faci în această zi sfântă
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    06 Aug 2023   •   10:00

Schimbarea la Faţă a Domnului este o sărbătoare pe care creştinii o prăznuiesc anual, la data de 6 august.

Această sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendar ortodox are drept semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.

Cu toate acestea, sărbătoarea începe să fie menţionată abia prin a doua jumătate a secolului al V-lea.

Citeşte şi: Calendar ortodox 6 august 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Schimbarea la Faţă a Domnului

Tradiţii şi obiceiuri de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, Obrejenia sau Probejenia

Semnificaţia sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a îndumnezei încă din viaţa aceasta.

Sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului este, totodată, privită ca şi începutul toamnei. De aceea, începând cu această zi nu mai este voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe în râu. 

Denumirea de Obrejenie vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. Iar cei care nu cinstesc această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veștejească. 

Totodată, de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, se spune că nu este bine să se mănânce struguri nesfinţiţi. Cei care vor face acest lucru vor avea dureri de burtă.

O altă superstiţie spune că, cei care nu-şi vor vedea capul la răsăritul soarelui în dimineaţa respectivă, vor muri până la sfârşitul anului.

De asemenea, este bine să te împaci cu cei cu care eşti certat în această zi de sărbătoare. Totodată, nu trebuie să fii certat cu nimeni.

Femeile însărcinate care vor cinsti această zi de mare sărbătoare în calendarul ortodox vor avea parte, conform superstiţiei, de o naştere uşoară.

O altă superstiţie spune că, dacă această zi va fi una însorită, toamna va fi una roditoare  şi îmbelşugată. 

Rugăciune făcătoare de minuni către Mântuitorul Iisus Hristos. Se rostește de sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului

De sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului, creştinii ortodocşi pot rosti una dintre cele mai puternice rugăciune despre care se spune că îndeplineşte orice dorinţă.

"Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai  arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas  de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău,  trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca  mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul  luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit  de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că  viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close