Antena 3 CNN Actualitate Românii plătesc preţuri diferite pentru agentul termic

Românii plătesc preţuri diferite pentru agentul termic

Românii plătesc preţuri diferite pentru agentul termic
19 Oct 2008   •   16:27

Sfârşitul de săptămână a adus o scădere evidentă a temperaturilor, în unele zone mercurul din termometre a ajuns sub zero. În consecinţă, începe şi furnizarea căldurii, ceea ce îi face pe mulţi români să se întrebe cât va creşte factura luna viitoare. Nu există un răspuns unitar; preţul gigacaloriei variază de la 186 de lei în Târgu Mureş, până la 119 lei la Constanţa.
Românii plătesc diferit pentru căldură, în funcţie de contractele semnate cu furnizorii locali. Oraşul Cluj-Napoca se află pe primele locuri în topul localităţilor cu tarife mari la gicacalorie: 169 de lei. Astfel, factura la căldură pentru un apartament cu trei camere va ajunge până la 350 de lei pe lună. Deşi, regia de termoficare din oraş a pornit căldura, mulţi dintre clujeni îşi ţin caloriferele închise. Alţii sunt nemulţumiţi că nu au suficientă căldură în apartamente.
Şi la Târgu Mureş, preţul gigacaloriei este printre cele mai mari din ţară: 186 de lei. Astfel, încălzirea unei garsoniere pentru o lună costă aproape 180 de lei, în vreme ce căldura pentru un apartament cu trei camere ajunge pînă la 370 de lei pe lună. Printre oraşele cu cele mai ridicate preţuri la căldură se numără Braşovul, unde gigacaloria costă 184 de lei.
Ieşenii plătesc pentru o gigacalorie 175 de lei. La acest tarif, căldura pentru o garsonieră se ridică la aproape 150 de lei, în vreme ce pentru un apartament cu trei camere ieşenii vor scoate din buzunar aproximativ 350 de lei pe lună. La Piteşti, gigacaloria costă între 150 şi 170 de lei. Locuitorii vor scoate din buzunare 140 de lei lunar pentru încălzirea unei garsoniere, în vreme ce pentru un apartament de trei camere costurile de încălzire se ridică la 280 de lei lunar.
În Deva energia termică este produsa de Termocentrala Mintia în aşa numitul regim de co-generare, iar costul pe gigacalorie este de numai 131 de lei. În alte zone ale ţării, cum ar fi Alba, Sibiu sau Bistriţa, sistemul centralizat de încalzire a fost desfiinţat, din cauza numărului mare de debranşări.
Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close