Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimentul care poate fi mâncat după expirare. "Nu mai trebuie aruncat! Poate fi consumat în siguranță"

Alimentul care poate fi mâncat după expirare. "Nu mai trebuie aruncat! Poate fi consumat în siguranță"

Există alimente care pot fi consumate și după data de expirare, fără să reprezinte vreun pericol pentru sănătate, iar această informație vine chiar de la producători.

Alimentul care poate fi mâncat după expirare. "Nu mai trebuie aruncat! Poate fi consumat în siguranță"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    15 Mai 2022   •   22:00

Este vorba despre iaurt, un produs pe care aproape toți îl mâncăm. Știm că pe paharul cu iaurtul este scrisă data de expirare și puțini sunt cei care aruncă produsul dacă acesta a expirat.

În felul acesta se face risipă, iar produsul este bun pentru consum pentru încă trei săptămâni, recomandă producătorii, după cum a scris dr. Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Singura condiție este ca iaurtul să nu fi fost deschis înainte și păstrat așa. 

”Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat!! 

Retailerul britanic COOP renunță la termenul de garanție prezent pe iaurturile marcă proprie, în încercarea de a reduce risipa alimentară. 

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare

42.000 tone de iaurt în valoare de 100 milioane de lire (127,6 milioane dolari) sunt aruncate anual în gospodariile din Marea Britanie datorită expirării termenului tipărit pe ambalaj.

În prima fază firma britanică va înlocui formularea ”expiră la…” cu recomandarea ”a se consuma înainte de…”. 

Compania a afirmat că 6 milioane de oameni din Marea Britanie consumă un iaurt în fiecare zi, iar cercetările de la WRAP au arătat că 50% dintre iaurturi sunt aruncate cu ambalajul intact, motivul fiind, în 70% din cazuri, eticheta cu dată limită depășită. 

Nick Cornwell, șeful departamentului tehnic alimentar la COOP, a declarat: “Iaurtul poate fi consumat în siguranță dacă este păstrat nedeschis în frigider, așa că am făcut trecerea de la „data limită de consum” la „recomandat a se consuma înainte de” pentru a ajuta la reducerea risipei de alimente. 

Aciditatea iaurtului asigură o conservare naturală și vrem să încurajăm cumpărătorii să-și folosească simțurile cu privire la calitatea iaurtului lor, chiar dacă acesta a depășit termenul maxim”.

Beneficiul din iaurtul expirat: efect probiotic accentuat

Testele arată că iaurtul este sigur pentru consum încă 3 săptămâni după data de expirare, principala modificare care apare ține de gust (va fi mai acrișor). 

Se obține și un efect probiotic accentuat, un iaurt fermentat conține mai multe colonii de lactobacili benefice pentru sănătate. 

COOP va introduce data recomandată pentru iaurturi marcă proprie din mai și va avea întreaga gamă modificată până în octombrie 2022. 

„Încurajăm toate întreprinderile din sectorul alimentar să urmeze cele mai bune practici WRAP/FSA/DEFRA și să identifice locurile în care produsele, în special produsele lactate, pot avea o dată limită de consum majorată și să facă această schimbare ori de câte ori este posibil. 

Această inițiativă arată ce oportunitate fantastică avem pentru a opri risipa inutilă de alimente”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic, duminică, pe pagina de Facebook.

×
Subiecte în articol: iaurt mihaela bilic
Parteneri
Vreme capricioasă de Paşte şi 1 Mai 2024. ANM: Semnal privind temperaturile
x close