Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Alimentele care te ajută să adormi ușor. Sunt un boost natural de melatonină

Alimentele care te ajută să adormi ușor. Sunt un boost natural de melatonină

Există alimente care conţin melatonină, iar consumul acestora cu regularitate ajută la reglarea şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Alimentele care te ajută să adormi ușor. Sunt un boost natural de melatonină
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2022   •   20:30

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală din creier. Printre funcţiile principale ale acestui hormon se numără şi reglarea ciclurile de somn și veghe.

Foarte multe persoane optează pentru suplimentele cu melatonină, în speranţa de a se putea odihni mai bine peste noapte. Ceea ce acestea nu ştiu este că există o serie de alimente pe care le găsim în orice casă şi care pot ajuta la somn în mod natural.

Melatonina este definită ca un neurohormon care reglează ciclul somn.

Yo-El Ju, neurolog și specialist în medicina somnului la Universitatea Washington din St. Louis, spune că lumina, în special lumina albastră de pe ecranele telefoanelor, poate afecta nivelul melatoninei.

Un boost natural de melatonină se poate obţine dintr-o serie de alimente care se pot găsi în orice casă.

Alimentele care te ajută să adormi uşor

Lista cu alimentele de mai jos te ajută să dormi mai mult şi să nu te mai trezești pe parcursul nopții. 

Potrivit unui studiu publicat în 2019 în Journal of Applied Animal Research, laptele de vacă conține cantități foarte mari de melatonină.

Specialiștii citați de CNBC spun că, în timp ce consumul de nuci înaintea de culcare poate avea un efect rapid, celelalte alimente, precum somonul, ouăle sau laptele, trebuie consumate în timpul zilei și pe o perioadă mai lungă de timp, într-un ciclu constant, pentru îmbunătățirea ciclului natural de somn, scrie CNBC.

Totodată, un alt aliment care te ajută să adormi mai uşor este nuca. S-a constatat că semințele de nucă au cantități mari de melatonină, iar hormonul este prezent și în alte oleaginoase, precum migdale, alune, semințe de dovleac și fistic, conform unui studiu din ianuarie 2022 publicat în Journal of Food Composition and Analysis.

Pentru ca acestea să vă ofere rezultatul dorit, este indicat ca nucile să fie consumate crude, întrucât procesul de prăjire reduce cantitatea de melatonină.

Un alt studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine arată că, consumul de somon de trei ori pe săptămână, timp de cinci luni este asociat cu un impact pozitiv asupra somnului.

Ouăle pot sprijini, de asemenea, somnul. Un alt studiu din 2017 publicat de revista Nutrients a demonstrat că ouăle au şi ele cantităţi considerabile de melatonină.

×
Subiecte în articol: melatonină alimente somn
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close