Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ANTENA3.RO LIVE. Mitul ”problemelor cu glanda”, demontat de un medic

ANTENA3.RO LIVE. Mitul ”problemelor cu glanda”, demontat de un medic

ANTENA3.RO LIVE. Mitul ”problemelor cu glanda”, demontat de un medic
23 Aug 2018   •   15:01

“E de la tiroidă”, spunem adesea când ne îngrășăm, când nu ne simțim bine, când cine mai știe ce.

Demontăm mitul “problemelor cu glanda” la Antena3.ro LIVE, cu doctor Mihaela Poterasu.

Vorbim și despre celulită și despre ce ar trebui să mâncăm ca să scăpăm de ea și care sunt semnele reale ale unei afecțiuni a tiroidei. 

De ce zicem la orice că avem probleme cu tiroida?

„Tiroida este o glandă aflată la baza gâtului”.

Există vreun simptom?

„Da, poate da simptome reale. Cele mai întâlnite sunt cele legate de constipație, există o lentoare generală în tot organismul și te poți concentra mai greu”. 

Te îngrași de la tiroidă?

„Da, dar nu atât de mult pe cât s-ar crede. Te îngrașă pe la 4-5 kilograme, dar nu mai mult”.

De unde ne vine ideea că te tiroida te îngrașă?

„Probabil e și o idee care a fost propagată în media. Informația e prezentată într-un mod ușor de înțeles. Dacă ne propunem să slăbim, într-adevăr, slăbim mai greu. Dar nu ne îngrășăm așa mult. Ne îngrășăm din cauza sedentarismului. Și mâncatul e  o problemă esențială”. 

Greșeli frecvente legate de ceea ce măncâm 

„Atât adulții, cât și copiii fac niște greșeli grave.. Sunt copii care nu știu cum arată cu ardei, care consideră că dacă mănâncă cartofi prăjiți consideră că au mâncat legume. Sau să mâncăm fructe seara.. fructele îngrașă. Seara, după ce mâncăm, mai stăm câteva ore treji și ne culcăm. Copiii aceștia mănâncă des cartofi prăjiți, chipsuri, napolitane”. 

Cum ajung copiii să mănânce nesănătos?

„E o problemă a societății. Poate nu trebui să se afișeze reclame ale unor produse nesănătoase atunci când copiii au acces la televizor. Nici alimentația din grădinițe nu cred că e cea mai corectă”. 

Cum reușesc alte țări să aibă un grad mai redus al obezității infantile?

„În Franța e descurajat sedentarismul și sunt tot felul de programe în școli și grădinițe care încurajează sportul și mișcarea”. 

Cu ce poți înlocui mâncarea procesată?

„Mâncarea procesată poate fi înlocuită cu mâncarea gătită de noi acasă sau cu salate. E foarte simplu să mânânci sănătos. Putem mânca dimineața un sandwich cu somon, cu avocado, branză. La următoarea masă putem consuma o ciorbă cu felul doi, grătar..”. 

De ce ne ferim de cartofi?

„Cartofii conțin carbohidrați. Care sunt zahăr. Nu ne țin de foame pentru că au o structură chimică scurtă și ne îngrașă. Cartoful consumat dimineața sau la prânz nu ne îngrașă. Dar la cină nu ar fi cea mai bună opțiune. Cartofii pot fi combinați cu carnea, pot fi chiar sănătoși, dar până în ora 5”. 

Ce ar trebui să mâncăm la cină?

„Cina aș recomanda să fie formată din proteine și legume. Pește, carne, brânză și legume verzi. Aș evita la cină carbohidrații”. 

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?

„Stilul de viață sănătos înseamnă să fim echilibrați. Să nu fim sedentari cu totul. E o modă în rândul tinerilor să alerge, să cucerească munți. E admirabil, dar nu trebuie să facem din asta un scop. Putem să renunțăm uneori la mașină, să mergem mai mult pe scări, nu cu liftul. Putem să facem pilates, yoga și acasă, orice se face și la sală. Trebuie să eliminăm fast-food-ul, mâncarea procesată. Cheia unui stil de viață sănătos este moderația”. 

Cum s-au schimbat lucrurile în ultimii ani vizavi de mediu?

„Lucrurile sunt într-o continuă schimbare. S-a schimbat și modul de raportare al oamenilor față de ceea ce mănâncă. E bine să mâncăm bio, dar nu trebuie să facem un scop absolut”. 

„Pediatrii condamnă utilizarea plasticului la bebeluș, încurajează folosirea biberoanelor din sticlă mai degrabă. Expunerea la mediul în care predomină hormonii estrogeni afectează hormonii pe care ovarul îi secretă. Efectele pe termen lung sunt mai multe.. poate apărea și cancer la ovare”. 

Cum se traduce stresul și obezitatea?

„Prima cauză de mortalitate la nivel mondial e reprezentată de bolile cardiovasculare. E o legătură directă între stilul nostru de viață și acest lucru. Sedentarismul ne afectează și el foarte mult. Obezitatea e a cincea cauză de deces la nivel mondial. Obezitatea e o boală cronică. Cei care suferă de obezitate nu trebuie sub nicio formă marginalizați”. 

„Primul lucru pe care-l facem când avem de-a face cu o persoană care suferă de obezitate este să intervenim în stilul lui de viață. Există medicamente inhibă apetitul, dar funcționează doar atâta vreme cât pacientul le ia. Chirurgia are efecte bune pe obezitate, e bună pe termen lung, dar nu există încă studii pe termen lung. Chirurgia, fără să evaluezi pacientul, poate avea efecte dezastruoase. Pacienții care fac chirurgie bariatrică trebuie neapărat evaluați înainte”. 

Reguli standard. Când ar trebui să ne îngrijoreze kilogramele în plus?

„Ar trebui să ne îngrijoreze kg în plus atunci când ne afectează stilul de viață. Atunci când începem să gâfâim când urcăm niște scări, dacă ni se face foame în timpul nopții în mod repetat. Atunci când începem să schimbăm măsura hainelor. Mergem prima dată la medicul de familie și el poate face o evaluare standard. De la indice crescut crește și riscul de diabet. Putem merge și la nutriționist. Învățămintele pe care le luăm de la o persoană le putem transmite mai departe, să-i învățăm și pe alții să mănânce sănătos”. 

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close