Antena 3 CNN Actualitate Sănătate În cât timp trebuie să bem cafeaua după preparare. Motivul pentru care nu trebuie fiartă niciodată

În cât timp trebuie să bem cafeaua după preparare. Motivul pentru care nu trebuie fiartă niciodată

Cafeaua este cea mai populară băutură din întreaga lume. Cu toate acestea, este important să știm cum trebuie să o consumăm astfel încât să nu ne îmbolnăvim.

În cât timp trebuie să bem cafeaua după preparare. Motivul pentru care nu trebuie fiartă niciodată
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2022   •   08:00

Există nenumărate forme de cafea și băuturi pe bază de cafea care variază ca aromă și intensitate. Pe lângă faptul că oferă un plus de energie, cafeaua este bogată în antioxidanți. 

Dacă beți cafea, s-ar putea să vă întrebați cât de mult rezistă odată achiziționată.  

Îndrumări generale privind perioada de valabilitate a cafelei 

Când sunt depozitate corespunzător, boabele de cafea întregi și chiar cafeaua măcinată pot dura mult timp. Deoarece cafeaua este uscată, cea cumpărată din magazin nu este susceptibilă de a dezvolta mucegai sau alte forme de alterare care provine de la umiditate. 

Cu toate acestea, termenul de valabilitate al cafelei variază în funcție de metoda de preparare. 

Cafeaua care nu a fost preparată durează mai mult decât cafeaua preparată. Unde depozitați cafeaua – fie pe blatul de bucătărie, fie în cămară, frigider sau congelator – face, de asemenea, o diferență. 

Dacă băutura nu este păstrată într-un recipient închis etanș, prospețimea și gustul ei pot începe să se deterioreze. Temperaturile reci din frigider sau congelator pot afecta gustul cafelei uscate, dar pot și conserva cafeaua pentru perioade mai lungi, scrie healthline.com.

Boabele întregi de cafea 

În funcție de modul în care sunt depozitate, boabele de cafea întregi, prăjite, pot dura de la câteva săptămâni la câteva luni, sau uneori chiar ani. 

Un pachet sigilat de boabe de cafea prăjite, care nu a fost deschis și care este păstrat la temperatura camerei, ferit de căldură, umiditate și lumină, ar trebui să rămână proaspăt până la data limită de expirare.   

Odată ce un pachet de boabe de cafea prăjite este deschis, boabele vor rămâne proaspete timp de 1-3 săptămâni. Pentru cele mai bune rezultate, transferați boabele de cafea deschise într-un recipient uscat, etanș, prin care lumina nu trece. Păstrați recipientul la temperatura camerei departe de orice sursă de căldură. 

De asemenea, puteți păstra boabele de cafea la congelator în recipiente sigilate timp de 3-4 luni. Asigurați-vă că nu există apă în recipient înainte de congelare. Cu toate acestea, congelarea nu este considerată cea mai bună modalitate de a păstra calitatea și gustul. 

Boabele de cafea care au fost păstrate peste aceste perioade de timp pot avea gustul alterat. De obicei, acestea vor scădea în calitate, dar vor fi, în continuare, sigure pentru consum. 

Cafeaua măcinată 

Similar cu boabele de cafea, un pachet nedeschis de cafea măcinată ar trebui să rămână proaspăt până la data limită a producătorului. 

Pachetele deschise de cafea proaspăt măcinată trebuie păstrate într-un recipient opac, etanș, la temperatura camerei. Păstrați cafeaua măcinată departe de căldură, lumină și umiditate. Cafeaua măcinată depozitată în acest mod va rămâne de obicei proaspătă timp de 1-2 săptămâni. 

Dacă locuiți într-un mediu umed și nu doriți să riscați să expuneți cafeaua măcinată la umiditate, o puteți păstra la frigider sau congelator în recipiente sigilate. Va rămâne proaspătă până la 2 săptămâni la frigider și 1 lună la congelator. Cu toate acestea, gustul va fi schimbat.

Cafeaua instant 

Cafeaua instant este un tip de cafea măcinată care are o durată de valabilitate mai lungă. Unii spun că aceasta poate dura 2-20 de ani dacă este depozitată corespunzător, adică într-un ambalaj sigilat sau într-un recipient etanș, într-un loc răcoros, uscat și întunecat. 

Se crede, de asemenea, că pachetele deschise de cafea instant pot rezista până la câțiva ani. Verificați ambalajul pentru a vedea ce recomandă producătorul. 

Capsulele de cafea 

Capsulele de cafea sunt un alt tip de cafea măcinată. Vor rămâne proaspete până la data limită de consum. 

Păstrați capsulele de cafea într-un recipient sau sertar ferit de căldură și lumină. Deoarece sunt sigilate individual, nu este la fel de important să le păstrați într-un recipient etanș. 

Cafeaua preparată 

Mulți cred că o cafea preparată rămâne proaspătă timp de 20-30 de minute într-o ceașcă deschisă sau o oră într-un recipient sigilat. 

Cu toate acestea, cafeaua poate fi băută chiar și la câteva ore după ce a fost preparată. Cafeaua preparată care nu are lapte adăugat, cum ar fi un ibric de cafea neagră așezat pe un arzător, poate fi băută timp de până la 4 ore. Cafeaua cu lapte trebuie consumată în câteva ore. 

Dacă păstrați cafeaua preparată într-un recipient sigilat în frigider, aceasta poate dura mai mult. Este probabil să se consume în siguranță până la 3-4 zile atunci când este păstrată în acest fel. Cu toate acestea, probabil că nu va avea un gust atât de bun. 

Dacă adăugați lapte în cafeaua preparată, trebuie să o beți în 2 ore dacă este lăsată la temperatura camerei. O puteți păstra însă într-un recipient sigilat la frigider pentru o zi sau două. Dar asigurați-vă că o mirosiți și verificați dacă există semne de alterare înainte de a o consuma, deoarece laptele se poate deteriora. 

Espresso-ul preparat ar trebui consumat la scurt timp după preparare pentru cel mai bun gust. De asemenea, poate fi păstrat la temperatura camerei câteva ore sau la frigider într-un recipient închis etanș câteva zile, dar gustul se va deteriora. 

Riscurile consumului de cafea stricată sau depozitată necorespunzător 

Dacă este depozitată în mod corespunzător, cafeaua expirată este rareori un motiv de îngrijorare, din punct de vedere al bolilor de origine alimentară. Cafeaua făcută din boabe vechi sau zaț poate să nu aibă un gust la fel de bun precum cafeaua proaspătă, dar de obicei nu este periculoasă. 

Acestea fiind spuse, este totuși important să evaluați cafeaua pentru orice semne de deteriorare înainte de a o bea. Mucegaiul, decolorarea sau mirosurile neplăcute sunt câteva dintre semnele că s-a deteriorat și ar trebui aruncată. 

În plus, aveți grijă la cafeaua cu lapte. Laptele nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore pentru a evita dezvoltarea bacteriilor. Consumul de lapte stricat poate crește riscul de boli de origine alimentară. 

La cât timp după preparare trebuie să bem cafeaua

Cafeaua este plină de uleiuri, compuși chimici și acizi. Acești compuși, denumiți „solubili”, conferă cafelei aroma. Sunt extrași din zaț în procesul de preparare și conferă cafelei gustul și mirosul de „cafea”. 

Dar, odată ce boabele iau contact cu aerul, oxigenul începe să le altereze aroma și să le facă să miroasă diferit aproape imediat, determinând fie degradarea și oxidarea substanțelor solubile din cafea, fie dispersarea aromei în aer.  

Acesta este motivul pentru care companiile ambalează boabele în recipiente închise în vid, astfel încât boabele să nu mai ia contact cu oxigenul din aer. 

Compușii de cafea se dizolvă cel mai bine între 90 și 96 grade Celsius, astfel încât cafeaua preparată cu apă fierbinte este mult mai aromată decât cea preparată la rece. Dar acesta este și motivul pentru care nu trebuie fiartă, ci doar adăugată în apa fierbinte. 

Pe măsură ce apa fierbinte scoate aromele din cafea și este lăsată mai mult, aceasta continuă să se oxideze și capătă un gust mai acru și amar.   

Procesul începe să se întâmple în momentul în care apa ia contact cu boabele și devine mai intens cu cât cafeaua stă mai mult timp după ce o preparați. Puteți observa schimbarea gustului la doar o oră după ce ați preparat cafeaua.   

Acesta este motivul pentru care experții recomandă consumul cafelei imediat după preparare, scrie bussinesinsider.com.

×
Subiecte în articol: cafea
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close