Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Ce se întâmplă dacă ai probleme cu dantura. Cancer și boli de inimă de la dinții stricați

Ce se întâmplă dacă ai probleme cu dantura. Cancer și boli de inimă de la dinții stricați

Ce se întâmplă dacă ai probleme cu dantura. Cancer și boli de inimă de la dinții stricați
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Apr 2018   •   20:33

Stim cu totii ca ingrijirea necorespunzatoare a danturii poate duce la formarea de carii, insa mai putin cunoscut este riscul de aparitie a unor probleme de sanatate mai grave decat o simpla durere de dinti

Numeroase studii arata ca exista o legatura stransa intre unele afectiuni orale si starea generala de sanatate.

Ba mai mult, cardiologi, diabetologi si alti medici specialisti isi trimit pacientii la cabinetul stomatologic pentru tratarea problemelor dentare si parodontale care provoaca, intretin sau agraveaza alte boli importante. 

Afectiuni cardiace
Academia Canadiana de Parodontologie arata ca pacientii cu parodontoza prezinta un risc de doua ori mai mare de a infarct miocardic si accident vascular decat pacientii cu parodontiul sanatos, scrie doctorulzilei.ro.

Diabet
Pana de curand se stia ca diabetul favorizeaza aparitia parodontozei prin afectarea vaselor de sange de la nivelul parodontiului si din intregul organism. Insa, numeroase studii arata ca exista si o legatura in sens invers: toxinele produse de bacteriile din pungile parodontale afecteaza metabolismul glucidelor la nivel celular, precum si raspunsul organismului la insulina si, implicit, nivelul glicemiei.

Boli pulmonare
Parodontoza este un factor agravant al afectiunilor pulmonare, in special la pacientii cu sistem imunitar scazut si cu afectiuni cronice pulmonare (bronho-pneumopatie cronica obstructiva). Asadar, parodontoza conduce nu doar la pierderea treptata a dintilor, care incep sa se miste si cad, dar afecteaza intregul organism.

Cancer
Fumatul produce colorarea dintilor, respiratie neplacut mirositoare, acumulare de tartru (care provoaca gingivita), parodontoza prin afectarea circulatiei sanguine, iar in cazuri extreme poate conduce la cancer oral. Vestea buna este ca renuntarea la fumat reduce masiv aceste riscuri – asadar aceasta decizie nu mai trebuie amanata. 

×
Subiecte în articol: boli dinti cancer ingrijire
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close