Antena 3 Actualitate Sănătate Insectele sunt hrana viitorului. Ce spun experţii în nutriţie

Insectele sunt hrana viitorului. Ce spun experţii în nutriţie

de S.T.    |    20 Oct 2015   •   13:15
Insectele sunt hrana viitorului. Ce spun experţii în nutriţie
Sursa foto: Foto: salon.com

Un nou studiu desfășurat de cercetători de la Universitatea din Oxford arată că insectele sunt mai hrănitoare decât carnea care se consumă în mod obișnuit. Echipa de oameni de știință a comparat aporturile nutritive ale insectelor cu cele al tipurilor de carne cel mai des consumate, informează site-ul Medical Daily, preluat de slate.fr. Cercetătorii precizează că au recurs la două tehnici diferite. Prima, numită Ofcom, folosește eșantioane de 100 de grame pentru analizarea nivelului de energie, sodiu, grăsimi saturate și zahăr și atribuirea unei valori de la 1 la 100. Cu cât cifra este mai apropiată de 100, cu atât materialul analizat este mai nutritiv. Cealaltă metodă utilizată, Nutriment Value Score (NVS), recurge la o tehnică asemănătoare, însă se concentrează pe conținutul de proteine, energetic, pe nivelul de grăsimi, vitamine și calciu.

Au fost analizate, între altele, insecte ca lăcustele, albinele, viermii de mătase, omizile, precum și eșantioane de carne de pui, vacă și porc. Potrivit primei metode, insectele ar avea niveluri asemănătoare cu tipurile de carne "clasică", însă rezultatele obținute prin aplicarea celei de-a doua metode plasează insectele în frunte: "Compoziția nutrițională a arătat o mare diversitate între specii. Conform modelului Ofcom, nicio insectă nu a fost 'mai bună pentru sănătate' decât produsele pe bază de carne. În schimb, prin folosirea metodei NVS s-a constatat că lăcustele, gărgărițele roșii de palmier și gândacii morari sunt mai sănătoși decât carnea de vită și pui. Nicio insectă nu este, din punct de vedere statistic, mai puțin sănătoasă decât carnea", arată autorii studiului.

Unele insecte sunt atât de hrănitoare încât "carnea ar fi preferabilă unora dintre ele din punct de vedere nutrițional în caz de supra-alimentare". Acest lucru înseamnă că insectele ar putea deveni o soluție ideală, mult mai bună decât carnea, în situație de subnutriție.

Rămâne "doar" ca oamenii să se obișnuiască să consume insecte, preferându-le diferitelor tipuri de carne.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close