Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Toată lumea trebuie să știe asta. Ce s-a descoperit despre paracetamol

Toată lumea trebuie să știe asta. Ce s-a descoperit despre paracetamol

Toată lumea trebuie să știe asta. Ce s-a descoperit despre paracetamol
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    20 Mar 2016   •   12:18

Prescris pe scară largă persoanelor cu osteoartrită, paracetamolul nu permite calmarea eficientă a durerilor sau îmbunătățirea capacităților fizice, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală „The Lancet”, citat de agenția France Presse.

Studiul, ce a constat în monitorizarea a 22 de tratamente ce au combinat diferite doze de paracetamol și șapte medicamente anti-inflamatoare, a arătat că paracetamolul nu prezintă „eficacitate semnificativă clinic”, chiar dacă acesta este „puțin mai bun decât un placebo”.

Osteoartrita este o boală inflamatorie care provoacă durere, inflamații, rigiditate și pierderea funcției articulare. Aceasta afectează aproape 10% dintre bărbați și 18% dintre femeile de peste 60 de ani.

Cel mai eficient medicament împotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator într-o doză de 150 mg/zi, față de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.

În supradozaj, paracetamolul este foarte toxic pentru ficat și poate avea, de asemenea, în mod excepțional, efecte cutanate sau hematologice în doze mai mici, mai notează AFP.

×
Subiecte în articol: paracetamol dureri
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close