Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Mădălina, o studentă româncă, apare într-un clip OMS care atrage atenția asupra unui aspect dramatic al pandemiei

Mădălina, o studentă româncă, apare într-un clip OMS care atrage atenția asupra unui aspect dramatic al pandemiei

Pandemia de COVID a afectat viețile oamenilor în multe aspecte.

Mădălina, o studentă româncă, apare într-un clip OMS care atrage atenția asupra unui aspect dramatic al pandemiei
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2021   •   19:59

Între acestea, se numără și situația nașterilor. În pandemie, a crescut numărul nașterilor prin cezariană iar acest tip de naștere amână edificarea unei relații între mamă și copil.

Mădălina Dragomir (foto) este studentă la Facultatea de moașe și personaj principal într-un videoclip difuzat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu ocazia Zilei mondiale a siguranței pacientului - 2021.

"Moașele din regiunea europeană a OMS lucrează neobosite pentru a-i ține sănătoși și în siguranță pe nou-născuți și pe mamele lor. Mădălina, o tânără moașă din România, explică ce o inspiră cel mai mult în munca sa", se spune în scurta prezentare făcută pe Twitter acestui material.

Moașă: În pandemie, imposibilitatea comunicării a făcut dificilă apropierea

"Sunt Mădălina Dragomir. Sunt studentă în ultimul an la facultatea de moașe. Ajut la venirea noilor vieți pe lume. Consiliez și sunt alături de mămici dar și de nou-născuții lor. Pe scurt, sunt viitoare moașă în România.

Am considerat întotdeauna că această meserie este potrivită pentru mine, deoarece mi-am dorit să fiu alături de gravide, de mame dar și de copilașii lor.  Momentul cel mai emoționant al acestei meserii este atunci când pui mâna pe copilul care abia s-a născut și iei parte la procesul de maturizare al gravidei.

Toate orele petrecute în picioare, alergătura (...) se uită.

Moașă: Rata cezarienelor a crescut în timpul pandemiei

La fel cum îmi spune mama: 'Când îmi țin puiul în brațe, uit de toate durerile travaliului și procedurilor'", spune românca din clipul OMS

"Această imposibilitate a comunicării a făcut dificil momentul de apropiere dintre moașă și gravidă, dintre medic și pacient și, din păcate, mamă și copil.

În timpul pandemiei, rata cezarienelor a început să crească iar copiii au fost separați de mame. Astfel, nu s-a mai putut face contactul piele pe piele. Relația dintre mamă și copil se va realiza mult mai târziu, din motive care nu sunt, neapărat, necesare.

Moașă: Trebuie să punem mâna, să fim în contact cu gravidele

Există multe aspecte care trebuie schimbate în sistemul sanitar, în special în ceea ce privește practica și instruirea noilor cadre medicale. Trebuie să se pună accentul pe practica adevărată, nu doar pe privit și observat.

Trebuie să punem mâna, să simțim, să fim în contact direct cu pacienții și cu gravidele.

Viitorii medici trebuie să fie instruiți de către medici, viitoarele moașe, de către moașe iar viitorii asistenți, de către asistenții medicali.

Sfatul meu pentru viitoarele mame este ca la primul consult la medic să întrebați și de o moașă.

Există această echipă care, doar combinată, poate alege cea mai bună variantă pentru cel mai frumos moment al vieții voastre", concluzionează studenta româncă din materialul video distribuit de Organizația Mondială a Sănătății.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close