Antena 3 CNN Actualitate Scandal pe bani între Biserică şi Guvern

Scandal pe bani între Biserică şi Guvern

Scandal pe bani între Biserică şi Guvern
Sursa foto: Foto: youtube.com
05 Dec 2015   •   16:02

Guvernul nu mai dă bani la biserici. În bugetul Secretariatului General al Guvernului, guvernul nu a mai alocat bani pentru culte. Banii care ar fi trebuit să fie alocaţi pentru anul viitor pentru construcţia sau modernizarea lăcaşurilor de cult. Potrivit proiectului de buget de pe site-ul Ministerului de Finanţe, se pare că alocarea propusă pentru anul viitor este egală cu zero. 

 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii "Ediţie de Weekend", realizată de Cătălina Porumbel. 
 
Jurnalista Antena 3, Mirela Voicu, a explicat că Biserica Ortodoxă Română are o foarte mare problemă de comunicare şi a recunoscut că i-ar fi plăct ca această idee să vină direct de la Patriarhul României, Preafericitul Daniel.
 
"Există un echilibu în toate şi în acest moment Biserica ar trebui să înţeleagă că ar trebui să construim spitale, avem destule Biserici, există o vreme şi pentru altceva decât Biserică. Eu nu am o problemă cu instituţia Bisericii, ci cu o parte din slujutorii săi."
 
"Problema Bisericii a fost comunicarea mereu. Noi nu ştim unde se duc banii din donaţii, cu ce bani se construiesc biserici, la fel cum nu ştim câţi bani se dau pentru oameni săraci. Noi ştim că se întâmplă aceste lucruri, că Biserica ajută dar nu ştim cum se întâmplă. Şi unde nu există comunicare, nimic nu e. Dacă ei nu comunică, noi nu putem comunica şi omul de acasă nu află. Această instituţie nu a plătit niciodată taxe statului român. E normal şi firesc ca şi Biserica să înţeleagă că mai sunt în această ţară şi alte priorităţi. Mie mi-ar fi plăcut ca Patriarhul să vină însuşi şi să spună că anul acesta şi anul viitor, Biserica nu va mai lua bani de la statul român, pentru că este nevoie de şcoli şi de spitale şi multe alte lucruri. Mi-ar fi plăcut un astfel de Patriarh."
 
Conform INS, în anul 2013, în România existau 18.300 lăcaşuri de cult, 4.700 şcoli generale şi 425 de spitale. 
 
Subiectul a stârnit o dezbatere aprinsă între jurnalista Antena 3, Mirela Voicu şi Ana Birchall, deputat PSD. 

Dezbaterea poate fi urmărită în materialul video de mai sus. 
 

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close