Antena 3 CNN Actualitate Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul armelor de vânătoare

Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul armelor de vânătoare

Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, achitat definitiv de ÎCCJ în dosarul armelor de vânătoare
Sursa foto: Foto: Mediafax
11 Iun 2012   •   20:17

Senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, fost şef al SGG, a fost achitat definitiv de instanţa supremă, luni, pentru faptele de primire de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în dosarul în care era acuzat de DNA că ar fi primit necuvenit nouă arme de vânătoare, informează Mediafax.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a achitat pe Mihăilescu pentru fapta de primire de foloase necuvenite pe motiv că aceasta nu există, iar pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, deoarece faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
   
Totodată, instanţa a dispus ridicarea sechestrului de pe şapte arme, puşti de vânătoare.
   
Procurorul DNA le-a cerut luni judecătorilor ICCJ condamnarea definitivă a lui Şerban Mihăilescu, zis Miki Şpagă, la doi ani de închisoare cu executare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pedeapsa urmând să fie dată ca exemplu şi să-i "inhibe" pe viitorii demnitari.
   
Procurorul le-a arătat judecătorilor că la completul de trei al instanţei supreme au fost reţinute în mod greşit circumstanţe atenuante în sarcina fostului demnitar.
       
În ultimul cuvânt, Mihăilescu, în prezent senator UNPR, şi-a susţinut din nou nevinovăţia şi faptul că acuzaţiile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt nefondate. Totodată, el a precizat că este bucuros că nu "a tras" pe nimeni după el.
   
Avocaţii lui Mihăilescu au arătat, în faţa instanţei, că în cazul schimbării încadrării juridice a faptelor imputate clientului său, ar interveni prescripţia.
       
În decembrie 2011, instanţa supremă l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Şerban Mihăilescu, în dosarul în care acesta este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu primirea mai multor arme de vânătoare de la fostul său consilier Fănel Păvălache.
   
Decizia de la finalul anului trecut a fost atacată cu recurs de procurori.
   
Potrivit procurorilor, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către Mihăilescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.
   
Şerban Mihăilescu a fost iniţial trimis în judecată în 10 mai 2006. În 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru îndeplinirea procedurilor legate de procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor. În 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, prin care cerea urmărirea penală a lui Şerban Mihăilescu.

×
Subiecte în articol: Serban Mihailescu DNA
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close