Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Dezvăluiri incredibile. Mari companii trag țepe uriașe bugetului de stat. Nu s-au plătit redevențe de milioane de euro

Dezvăluiri incredibile. Mari companii trag țepe uriașe bugetului de stat. Nu s-au plătit redevențe de milioane de euro

Dezvăluiri incredibile. Mari companii trag țepe uriașe bugetului de stat. Nu s-au plătit redevențe de milioane de euro
06 Dec 2017   •   20:22

Senatorul PNL Daniel Zamfir a descoperit lucruri incredibile despre economia românească, despre felul în care mari companii din România nu plătesc nici măcar un leu din redevența pe care s-au angajat să o plătească statului român.

Aceste mari companii nu au dat un leu din milioanele de euro pe care trebuiau să le platească statului.

„Sincer, chiar nu am putut să îmi imaginez că s-a putut ajunge la așa ceva. Un raport al Corpului de Control al Guvernului constată lucrurile acestea. Jumătate din cei care au licente de exploatare nu au plătit niciodată, niciun leu la bugetul statului. Vorbesc de Agenția de Resurse Minerale. Oamenii ăștia, jumătate din cei care exploatează resurse minerale nu au plătit niciun leu, niciodată. Corpul de Control al Guvernului a făcut un proces verbal, au facut prin sondaj aceste investigații. Din 69 de societăți verificate, 32 nu au plătit niciodată și numai una avea plata redevenței la zi”, a declarat Daniel Zamfir, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3.

„La ape minerale, sunt vreo 400 de societăți care îmbuteliază, sunt vreo 60 de licențe, restul îmbuteliază cum îmbuteliază”, a mai precizat senatorul PNL.

„Primul raport a fost făcut de Mihai Tudose ca ministru al Economiei. Raportul a rămas la Guvern și s-a reluat controlul Corpului de Control când a ajuns prim mininstru Mihai Tudoose. Ministrul Economiei a recunoscut domnului Zamfir. Ce a spus domnul Zamfir spunem și noi, sunt firme care nu au plătit la stat niciun leu”, a confirmat Codrin Ștefănescu.  

Pentru că aceste lucruri erau cunoscute, Daniel Zamfir se întreabă „de ce au continuat oamenii ăștia să exploateze resurse și nu li s-a retras licența”. Mai mult, aceste nereguli persistă de 20 de ani.

„Sunt oameni din politică implicați în aceste afaceri”

„Resursele acestea minerale trebuiau să asigure miliarde de euro anual la bugetul de stat, dar nu asigură nimic. Resursele astea, majoritatea sunt epuizabile și nu punem nimic în loc. Eu cred că aici se ascunde ceva, ori sunt societăți, companii prea puternice, cu ambasadori foarte cunoscuți, ori sunt baroni locali, transpartinici”, spune Bogdan Chireac.

„Aveți colegi din fostul PD, care sunt membri unora dintre companiile astea, aici e problema. Carierele de marmură, aveți patru colegi, care apar pe listele acestea”, a precizat Codrin Ștefănescu, adresându-se lui Daniel Zamfir. 

Adevărata valoarea a redevențelor

„De vreo 10 ani trebuia reglat nivelul redevențelor. Legea te obligă”, a precizat Daniel Zamfir.

„Pe vremea comunismului, intreprinderile erau de stat, redevența era aproape inutilă când s-a privatizat, redevența a rămas la fel. Ăla scoate de un milion de euro și redevența e de 20 - 30 de eruo”, a spus Bogdan Chirieac.

„Ce spune Bogdan Chirieac de redevența foarte mică, au fost doar în câteva cazuri, în rest, taxele de redevență sunt într-adevăr bunicele, nu sunt nici foarte mari, dar nici pe alea nu le plătesc”, a completat Codrin Ștefănescu.

România exportă sarea la jumătate de preț, decât o vinde pe piața internă.

„La Sarom, prețul cu care vinde în Ungaria și Serbia este de 14,5 euro pe tonă, prețul cu care vinde companiilor de drumuri și autostrăzi este de 29,2 euro pe tonă. de ce vinde dublu către statul român?”, precizează Daniel Zamfir. 

Aceste informații au fost dezvăluite, marți, de senatorul PNL Daniel Zamfir. „La audierile din Comisia economică a Senatului, ministrul economiei, Gheorghe Simon, confirmă jaful păstorit de Agenția Națională a Resurselor Minerale!
Am aflat că sunt societăți comerciale care n-au plătit NICIODATĂ, rețineți NICIODATĂ, niciun leu redevență Statului Român, deși exploatează resurse de peste 20 de ani!!! 
Angajații Statului n-au urmărit, și când au urmărit și au constat că nu plătesc, nu le-au retras licentele și nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor!
Am solicitat de urgență conducerii nou instalate a ANRM sa recupereze de urgență sumele datorate Statului român și să prezinte un raport detaliat al situației.
S-a tot vorbit de jaf în țară, dar așa ceva, de atâția ani, cu complicitatea autorităților Statului, eu nu mi-am imaginat!!!
Apropo, n-ar trebui să intervină și alte organe ale Statului??”, a fost mesajul postat pe Facebook de Daniel Zamfir.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close