Antena 3 CNN Actualitate Social El este fotograful român care a fost premiat cu premiul Pulitzer | A surprins imagini sfâșietoare din războiul din Ucraina

El este fotograful român care a fost premiat cu premiul Pulitzer | A surprins imagini sfâșietoare din războiul din Ucraina

Fotograful român Vadim Ghirdă a fost premiat cu premiul Pulitzer pentru felul în care au surprins imaginile dramatice din războiul din Ucraina.

El este fotograful român care a fost premiat cu premiul Pulitzer | A surprins imagini sfâșietoare din războiul din Ucraina
Sursa foto: Facebook Vadim Ghirdă
de Claudia Popovici    |    09 Mai 2023   •   21:22

Alături de alți colegi de-ai săi de la Associated Press (AP), fotograful Vadim Ghirdă a fost premiat pentru „breaking news photography”, în semn de recunoaștere pentru imaginile care „au redat în timp real numărul devastator de victime ale războiului din Ucraina”, relatează AP.

Imaginea pentru care fotograful Vadim Ghirdă a fost premiat este una sfâșietoare şi surprind masacrul din Bucha. Fotografia a fost realizată pe 3 aprilie 2022 şi a fost publicată site-ul oficial al premiilor Pulitzer.

„Sper ca imaginile care ne arată suferința celor prinși în război să fie un catalizator pentru solidaritatea dintre oameni. Știu că par lucruri de o extremă naivitate, dar știu și că nu e imposibil. Non-violența e o alegere personală. Este doar în puterea fiecăruia dintre noi – de aceea e atât de simplu și atât de complicat”, a spus fotograful Vadim Ghirdă, potrivit Adevărul.ro.

Toate imaginile premiate pot fi văzute AICI

Vadim Ghirda a mai câştigat în 2017 premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues/ Singles” cu o imagine a imigranţilor care traversau un râu pentru a ajunge în Macedonia din Grecia. Imaginea înfăţişa o femeie care este susţinută de doi bărbaţi în timp ce traversau râul, în martie 2016, potrivit spotmedia.ro

Citeşte şi: Gruparea Anonymous a publicat numele și pozele călăilor ruși care ar fi comis masacrul de la Bucha

Cine este Vadim Ghirdă

Vadim Ghirdă este unul dintre cei mai apreciați fotografi din presă la nivel internațional, activând în breaslă de peste 30 de ani pentru Associated Press, notează portalul Cultura la dubă.

El s-a născut la București și a terminat Facultatea de Construcții. De 32 de ani, este un fotojurnalist și deseori surprinde imagini în zone de conflict. 

Vadim Ghirdă, fotojurnalist Associated Press încă din 1989, a fost martorul multor conflicte armate din ultimii 30 de ani.

A surprins în imagini dramele oamenilor care i-au devenit subiect începând cu revolta anticomunistă din România.

Au urmat războiul din Transnistria, apoi cel din Bosnia şi Herzegovina, conflictul din Kosovo, bombardamentele NATO împotriva Serbiei, confruntările din teritoriile palestiniene, Irak, criza umanitară de la frontiera dintre Turcia şi Siria. Acum, se află în cel mai fierbinte punct de pe glob: Ucraina. 

×
Subiecte în articol: fotograf roman imagini Război Ucraina Bucha
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close