Antena 3 CNN Actualitate Social Încep controalele, la toate centrele sociale din România, după ororile descoperite la Căminele Groazei din Ilfov

Încep controalele, la toate centrele sociale din România, după ororile descoperite la Căminele Groazei din Ilfov

Peste 5.000 de centre sociale din toată ţara vor fi controlate, de astăzi, 10 iulie 2023. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat măsuri dure după ororile descoperite în azilele de bătrâni din Ilfov.

Încep controalele, la toate centrele sociale din România, după ororile descoperite la Căminele Groazei din Ilfov
Sursa foto: Camera de supraveghere
de Mia Lungu    |    10 Iul 2023   •   08:24

Apar primele măsuri după ororile descoperite la căminele din Ilfov. Premierul a cerut controale în toate centrele sociale din ţară. Acesta a cerut ca toate controalele să se desfășoare în doar o săptămână.

Potrivit unor surse, şeful DSP Ilfov va fi demis, pentru că a făcut un control în februarie acolo şi nu a găsit nicio problemă. Marcel Ciolacu ar fi cerut şi demisia şefilor Poliţiei Ilfov şi a celor din Voluntari şi Afumaţi.

Cinci miniştri, un secretar de stat şi mai mulţi reprezentanţi ANSVSA, ANPC şi ai Inspecției Sanitare de Stat au fost chemaţi de premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea ce a vizat măsuri în cazul bătrânilor bătuți, înfometați și umiliți în căminele din Ilfov.

"Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru. Avem de a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem. Un sistem corupt și inert. La fel, să vedem funcționari publici complici. Care în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși..", a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: "Termenul va fi unul foarte scurt: o săptămână"

Premierul și ministrul de Interne le-au cerut prefecților din toată țara să facă verificari la toate centrele sociale din România.

"Toate centrele pentru copii, persoane vârstnice/dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt, o săptămână. Solicit autorităților de drept toleranță 0 față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane neajutorate."

Şi ministrul Dezvoltării a avut o întâlnire cu prefecții din ţară cărora le-a cerut verificări în toate azilele.

În tot acest timp, noi dezvăluiri şocante ies la iveală. Bătrânii din azilele groazei ar fi fost îngrijiți de pacienţi cu boli psihice, aduşi de la Bălăceanca. Cel puţin asta a declarat un angajat la audieri, în faţa procurorilor. Aceştia ar fi fost puşi să-i schimbe pe vârstnici, să le dea mâncare, iar dacă se opuneau îi băteau cu sălbăticie.

Jumătate dintre persoanele internate la centrul Casa Cora sunt pacienți aduși de la Bălăcenca, iar cealaltă jumătate sunt persoane particulare. De la Bălăceanca erau aduse și persoane mai tinere cu probleme psihice. În luna februarie, fiind la sala de mese, niște pacienți aduși de la Bălăceanca povesteau că au întreținut relații sexuale în incinta centrului.

Premierul Marcel Ciolacu i-a vizitat pe bătrânii salvaţi din Căminele Groazei. În total, 98 de victime au fost preluate de echipajele SMURD şi transferate în diverse spitale sau centre, acolo unde ministrul Sănătăţii a trimis medici specializaţi care să le ofere tratament.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close