Antena 3 CNN Actualitate Social Drepturi noi pentru mamele minore din România. Parlamentul a adoptat legea

Drepturi noi pentru mamele minore din România. Parlamentul a adoptat legea

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care reglementează faptul că mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, pot decide pentru ele şi pentru copilul lor în relaţia cu instituţiile statului.

Drepturi noi pentru mamele minore din România. Parlamentul a adoptat legea
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Apr 2024   •   19:30

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare dobândirea capacităţii de exerciţiu depline a minorelor care împlinesc vârsta de 16 ani şi care dau naştere unui copil, astfel încât acestea să poată decide pentru ele şi pentru copilul lor, în relaţia cu instituţiile statului, dar şi în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului.

"Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical şi/sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea copilului. (...)

În cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora", se arată în proiect.

Mamele minore care au împlinit 16 ani pot decide în relaţia cu instituţiile statului

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Mamele minore care se reîntorc la școală după ce au născut beneficiază, lunar, de un sprijin financiar, pe care îl primesc în perioada cursurilor.

Acest sprijin pentru mamele minore este menit să susțină participarea și reușita școlară a elevelor care frecventează cursurile de zi și au un copil sau mai mulți.

"Bursa pentru mamele minore reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare.

Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile de zi și au copil/copii propriu/proprii în întreținere.

Termenul 'reintegrare' se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor", se menționează în metodologia-cadru de acordare a burselor școlare.

Elevele aflate într-o astfel de situație pot beneficia de această bursă pe baza de cerere, care trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere al copilului pe care îl are în întreținere.

Cât este bursa pentru mame minore?

Valoarea bursei pentru mamele minore este de 700 de lei, potrivit edu.ro.

Bursele pentru mamele minore se plătesc lunar, în perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

×
Subiecte în articol: parlament mame minore România
Parteneri
Scandal monstru în Parlament: deputatul lovit în față de un fost ministru
x close