Antena 3 Actualitate Social „Nu vedeţi că vă vindeţi ţara?” Fenomenul din România care a atras atenţia Comisiei Europene

„Nu vedeţi că vă vindeţi ţara?” Fenomenul din România care a atras atenţia Comisiei Europene

19 Oct 2017   •   16:41
„Nu vedeţi că vă vindeţi ţara?” Fenomenul din România care a atras atenţia Comisiei Europene
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Deputatul Marius Pașcan a declarat joi, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că între 40 și 70 la sută dintre terenurile agricole ale României au fost vândute străinilor, fapt ce ar preocupa inclusiv Comisia Europeană, iar în acest sens i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care i-a solicitat să îi comunice dacă se are în vedere modificarea legislației cu privire la înstrăinarea suprafețelor agricole.

"Deci Comisia Europeană zice, tradus simplist, 'Nu vedeți că vă vindeți țara și nu faceți nimic pentru a contracara acest fenomen?'. Cu atât mai mult cu cât predecesorii ministrului Daea au anunțat că au în lucru un proiect legislativ pentru a proteja patrimoniul agricol al țării. Și eu îl întreb pe domnul ministru Daea, ce părere are despre de faptul că suntem undeva între 40 și 70 la sută terenuri agricole fertile vândute către cetățeni străini și dacă are de gând să facă ceva în acest sens?", a afirmat Pașcan.

Acesta a spus că în interpelarea adresată ministrului Petre Daea a scris că fenomenul vânzării terenurilor către străini este văzut drept "îngrijorător" de către Comisia Europeană, care ar fi comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare din Olanda.

Potrivit deputatului PMP, fermierii români se plâng că străinii au acces 'prea liber' la terenurile agricole, în timp ce alte state europene au impus condiții dure în privința achiziționării de terenuri de către străini.

În răspunsul dat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prezentat joi presei de către Marius Pașcan, se arată că începând din anul 2014, când a fost adoptată Legea 17/2014, care reglementează măsurile de vânzare și cumpărare a terenurilor, suprafața totală din oferte se ridica la 434.141 hectare, fără însă a se preciza câte oferte aparțin străinilor.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close