Ziua de 1 Mai este sărbătorită de mulți dintre români cu mici, grătare și ieșiri la iarbă verde. În timp ce mulți se bucură de minivacanță, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru a evita problemele de sănătate.
Micii sunt nelipsiți de pe mesele românilor de 1 Mai și au devenit un simbol al acestei zile libere. Fie că sunt făcuți acasă, la grătar, sau cumpărați de la terase și restaurante, aceștia rămân preferații zilei.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenția că este important să fim atenți de unde cumpărăm micii și să nu exagerăm cu cantitatea consumată.
„Să nu-i grăbim, în primul rând, pe grătar (n.r. micii), să nu îi consumăm nefăcuți, pentru că reprezintă un un potențial risc microbiologic.
Dacă carnea a fost poate un pic mai veche, pentru că unii comercianți, certați cu siguranța alimentară, încă încearcă să scape de carnea din stoc.
Așadar, trebuie să avem grijă ca micii pe care îi luăm din diverse locuri gata preparați, să fie bine făcuți.
Dacă nu îi luăm gata preparați, trebuie să ne uităm un pic la ei, să îi mirosim înainte, chiar dacă miros a diferite condimente și usturoi. Dacă carnea este veche și avem un ușor miros de amoniac, nu trebuie să-i consumăm. Nu trebuie să-i consumăm nici foarte arși, pentru că, atunci când intră în contact direct cu flacăra se formează niște compuși care pot fi toxici.
Așadar, nu trebuie să consumăm nici foarte mulți. Doi, trei mici de persoană cred că sunt suficienți.
O friptură mai slabă poate merge foarte bine lângă acesști mici și nu ne va face rău”, a explicat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, la Antena 3 CNN.