Antena 3 CNN Actualitate Social Tradiţii, credinţe şi obiceiuri de Crăciun: De ce este bine ca oamenii să pună bani de argint în apa în care se spală

Tradiţii, credinţe şi obiceiuri de Crăciun: De ce este bine ca oamenii să pună bani de argint în apa în care se spală

Repertoriul tradiţional al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti cuprinde, pe lângă colindele propriu-zise - Steaua, Pluguşorul, Sorcova, Vasilica - jocurile cu măşti (Turca, Cerbul, Brezaia), teatrul popular, dansurile (căluşerii), datinile, superstiţii şi zicerile cu origine în credinţe şi mituri străvechi sau creştine.

Tradiţii, credinţe şi obiceiuri de Crăciun: De ce este bine ca oamenii să pună bani de argint în apa în care se spală
Sursa foto: sursă foto: pixabay.com
25 Dec 2019   •   10:00

TRADITII DE CRACIUN.  În Bucovina, în Ajunul Crăciunului se pune pe masă un colac şi un pahar de apă, deoarece se crede că sufletele celor răposaţi vin în această noapte pe la casele lor, gustă din colac şi îşi udă gura cu apă.

TRADITII DE CRACIUN.  În unele zone, după Crăciun nu mai sunt lăsaţi copiii să mai colinde pentru a nu face bube.

TRADITII DE CRACIUN.  Un alt obicei este acela ca oamenii să pună bani de argint în apa în care se spală, pentru a avea prosperitate şi sănătate în anul care vine.

TRADITII DE CRACIUN.  În ziua de Crăciun nu se mătură, ci doar a doua zi, iar gunoiul strâns trebuie dus la pomi ca să fie roditori.

TRADITII DE CRACIUN.  În părţile Muscelului se crede că zilele de 24, 25, 26 şi 27 decembrie corespund celor patru anotimpuri, iar cum va fi vremea în acestea, aşa vor fi şi anotimpurile din anul următor.

TRADITII DE CRACIUN.  În seara de Crăciun, în satele maramureşene se ung cu usturoi vitele şi uşile de la grajduri, pentru ca spiritele rele să nu ia laptele vacilor. Tot pentru a alunga spiritele rele, oamenii se ung cu usturoi pe frunte, pe spate, la coate şi la genunchi şi pun usturoi la uşile şi ferestrele caselor.

TRADITII DE CRACIUN.  În unele sate maramureşene se zice că este blestemată femeia care nu pune de Crăciun faţă de masă cu ciucălăi, pe pereţi ştergare brodate şi pe pat perne cu feţe tărcate.

 
 

×
Subiecte în articol: Crăciun traditii
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close