Antena 3 CNN Actualitate SUA, Uniunea Europeană, România, Ucraina și Republica Moldova discută la Galați rute alternative pentru cerealele, după atacurile Rusiei asupra porturilor Izmail și Reni

SUA, Uniunea Europeană, România, Ucraina și Republica Moldova discută la Galați rute alternative pentru cerealele, după atacurile Rusiei asupra porturilor Izmail și Reni

Reprezentanți de rang înalt din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Ucraina, Republica Moldova şi România se reunesc la Galaţi pentru a discuta rutele alternative în vederea transportului cerealelor din Ucraina.

SUA, Uniunea Europeană, România, Ucraina și Republica Moldova discută la Galați rute alternative pentru cerealele, după atacurile Rusiei asupra porturilor Izmail și Reni
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Aug 2023   •   20:15

Anunțul a fost făcut de ambasada SUA la București, care precizează că discuțiile au loc vineri.

"În fața adversității, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galați, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forțele, în urma ieșirii Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră", a specificat ambasada americană.

"În ciuda distrugerii nemiloase, de către Rusia, a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajați în asigurarea continuității neîntrerupte a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru a satisface cererea globală.

Statele Unite rămân pe poziție fermă alături de Ucraina, promițând sprijin şi asistență continue, pentru a ajuta țara să depășească provocările şi să promoveze prosperitatea în regiune", se mai spune în anunțul reprezentanței diplomatice, care denunță, pe de altă parte, acțiunile Rusiei de a transforma hrana în armă, punând în pericol securitatea alimentară globală.

Citește și: "Dronele au lovit la 400 de metri de noi!" | Românii de lângă portul ucrainean la Dunăre atacat de Rusia se tem pentru viețile lor și speră într-un miracol

La eveniment sunt anunțați ministrul român al Transporturilor, Sorin Mihai Grindeanu, șeful Biroului american care gestionează regimurile de sancțiuni, Jim O'Brien, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Discuțiile au în vedere "consolidarea și diversificarea" rutelor alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă.

Galați este situat în apropierea porturilor ucrainene la Dunăre atacate în ultimele săptămâni de Rusia cu rachete și drone.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close