Antena 3 CNN Actualitate Vameși și polițiști din Constanța, arestați pentru contrabandă cu parfumuri contrafăcute: Prejudiciul ajunge la 25 de milioane de euro

Vameși și polițiști din Constanța, arestați pentru contrabandă cu parfumuri contrafăcute: Prejudiciul ajunge la 25 de milioane de euro

Este anchetă de proporţii în Constanţa. Mai mulţi vameşi şi poliţişti, dar şi un comisar şef al Brigadei de Combatere a Crimei Organizate au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind bănuiţi că fac parte dintr-o reţea care făcea contrabandă cu parfumuri contrafăcute.

Vameși și polițiști din Constanța, arestați pentru contrabandă cu parfumuri contrafăcute: Prejudiciul ajunge la 25 de milioane de euro
de Mia Lungu    |    12 Mar 2021   •   08:38

Este anchetă de proporţii în Constanţa. Mai mulţi vameşi şi poliţişti, dar şi un comisar şef al Brigadei de Combatere a Crimei Organizate au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind bănuiţi că fac parte dintr-o reţea care făcea contrabandă cu parfumuri contrafăcute.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției Generale Anticorupție au făcut, joi, 57 percheziții domiciliare, pe raza județelor Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și a municipiului București.

Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare în formă continuată şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.

Concomitent, percheziții au fost și în Franța și Italia.

Anchetatorii spun că în perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța şi București, și-ar fi desfășurat activitatea un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată.

Prejudiciul se ridică la 25 de milioane de euro.

Mai multi vamesi si politisti din Constanta, printre care si un comisar sef de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate sunt bănuiţi de implicare într-o retea care făcea contrabandă cu parfumuri contrafăcute. Prejudiciul e 25 de milioane de euro.

„Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța. Astfel, liderii grupului infracțional organizat au asigurat introducerea pe teritoriul României, prin sustragere de la controlul vamal, a unor produse contrafăcute reprezentând circa 585.620 de parfumuri purtând însemnele distinctive ale unor brand-uri de lux”, arată DIICOT, într-un comunicat transmis joi.

Parfumurile contrafăcute ar fi fost disimulate în containere, prin metoda "capac"

„Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud. Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor.

Liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ un dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni”, mai spun anchetatorii.

Produsele de contrabandă ar fi fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro.

40 persoane au fost duse la sediul DIICOT pentru audieri.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, al inspectorilor din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice și al polițiștilor din cadrul INTERPOL.

×
Parteneri
Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie şi gaze
x close