Antena 3 CNN Actualitate Zeci de mii de dosare aşteaptă rezolvarea în instanţe

Zeci de mii de dosare aşteaptă rezolvarea în instanţe

Zeci de mii de dosare aşteaptă rezolvarea în instanţe
31 Ian 2007   •   09:45

Peste 60.000 de dosare aşteaptă rezolvarea în instanţele din România de mai bine de un an. Un control al Consiliului Superior al Magistraturii a scos la iveală că dezinteresul părţilor şi al experţilor fac imposibilă judecarea la timp a cauzelor.

Dacă în cazul parchetelor, dosarele sunt uitate prin fişete, la instanţe procesele întârziate merg în gol la fiecare termen de judecată ori sunt suspendate din cauza dezinteresului părţilor implicate.

Raportul care analizeazã activitatea judecătorilor din România are 260 de pagini, iar CSM susţine că principala cauză a stagnărilor este întârzierea expertizelor necesare, care, pe lângă faptul că vin extrem de târziu, sunt de multe ori incomplete sau neclare.

La Braşov, într-un dosar, instanţa a dat 17 termene în aşteptarea raportului de expertiză. Recuzările, excepţiile de procedură, amânările sunt şi ele la loc de frunte.

În 2006, la Vrancea au fost înregistrate peste 500 de cereri de abţinere şi recuzare. Nici cei din instituţiile de pază nu cooperează mai mult. Principalii beneficiari ai acestor întârzieri sunt inculpaţii, unii nume celebre - Omar Hayssam în două dosare, fraţii Cămătaru sau dosarul Bancorex. Inspectorii CSM au ajuns la concluzia că lunile următoare este bine să monitorizeze 6 din instantele verificate.

Obsevator

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close