Antena 3 CNN Actualitate Mircea Băsescu, patru ani de închisoare cu executare. Fratele fostului președinte a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

Mircea Băsescu, patru ani de închisoare cu executare. Fratele fostului președinte a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

Mircea Băsescu, patru ani de închisoare cu executare. Fratele fostului președinte a fost încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Iun 2016   •   16:00

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis, joi, printr-o sentinţă definitivă, ca Mircea Băsescu, condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, cauză în care sunt implicaţi membri ai familiei lui Bercea Mondial, să îşi ispăşească pedeapsa.

 

UPDATE 16.05 - Mircea Băsescu a fost încarcerat, joi după-amiază, la Penitenciarul de la Poarta Albă din Constanţa. El a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul cu Bercea Mondial.

La penitenciar, Mircea Băsescu va sta 21 de zile în carantină, va fi supravegheat și i se vor face analize medicale. Abia după această perioadă va putea să-și ispășească pedeapsa.

Primele imagini cu Mircea Băsescu de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, unde a venit să se predea

Update: 13.50:  Avocatul lui Mircea Băsescu a explicat la ce căi de atac va apela pentru contestarea sentinţei. „În funcţie şi de excepţia de neconstituţionalitate invocată şi de Mircea Băsescu şi care se va judeca pe 30 iunie la Curtea Constituţională şi în funcţie de motivarea instanţei de Apel care în aparenţă pare contradictorie, vom vedea ce căi extraordinare de atac vom avea în ţară şi, eventual, la Curtea Europeană”, a declarat avocatul lui Mircea Băsescu.  

Update: 13.47: Mircea Băsescu a ajuns la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. El a fost întâmpinat la intrare de şeful Biroului de Urmăriri Penale, care l-a preluat şi l-a condus înăuntru. Primele Imagini de la faţa locului. „Nu mă aşteptam. Eu cred că decizia e neîntemeiată”, au fost singurele cuvinte pe care Mircea Băsescu le-a rostit când a ajuns la poliţie.

Update 13.13 - Fratele preşedintelui a plecat cu avocatul să predea la Inspectoratul judeţean de poliţie. 

----------------------------

Știrea inițială

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis, joi, printr-o sentinţă definitivă, ca Mircea Băsescu, condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, cauză în care sunt implicaţi membri ai familiei lui Bercea Mondial, să îşi ispăşească pedeapsa.

Magistraţii au dispus ca şi Marian Căpăţână să îşi execute condamnarea, în acelaşi dosar, de 3 ani de detenţie pentru complicitate la trafic de influenţă.

Citiți și: Prima reacție a lui Mircea Băsescu după ce a fost condamnat

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost trimişi în judecată în iunie 2014 de către procurorii DNA, pentru trafic de influenţă şi respectiv complicitate la trafic de influenţă, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an a început derularea procesului.

După ce au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, judecătorii au înlocuit respectiva măsură cu cea a arestului la domiciliu şi, ulterior, cu controlul judiciar.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl acestuia (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

„Să vedem motivarea, puţin nedreaptă”, a declarat avocatul lui Mircea Băsescu, la aflarea sentinţei.

Izaura Anghel: ”Mircea Băsescu are o condamnare mai mică decât cea primită de mine”

Mugur Ciuvică: O sentință dată pentru că trebuia

Mugur Ciuvică, cel care a fost ameninţat public de Mircea Băsescu cu moartea, a comentat la Antena 3, sentinţa dată în cazul fratelui preşedintelui: „O sentinţă cum a fost şi dosarul, făcut doar pentru că trebuia, aşa cum dosarul a fost trimis în anchetă pentru că opinia publică ar fi reacţionat violent. În urma dezvăluirilor făcute de Antena3. Anchetatorii s-au făcut că îl anchetează, limitându-se doar la ce a văzut lumea la televizor. Au obţinut cea mai mică pedeapsă posibilă, astfel încât să dea şi o pedeapsă fratelului preşedintelui. Aşa cateva luni, după care o sa iasă că este batran. Probabil va fi ceva până  într-un an. După ce Antena 3 a prezentat înreg scandalul, Dan Voiculescu a primit 10 ani, la o lună. Ţiganii care l-au plătit pe Mircea Băsescu au primit pentru înscenare cinci ani, şase ani, adică mai mult decât Mircea Băsescu. El a iesit cel mai ieftin”.

Radu Tudor: Numele lui Băsescu este asociat cu penalul acum

„Antena 3 a avut dreptate pe o chestiune fundamentală pentru existenţa democraţiei, un foarte grav act de corupţie în familia prezidenţială. Şi-a asumat riscuri imense şi demers jurnalistic. Am fost ameninţaţi cu moartea, alungaţi diin sedii, am suportat cele mai dure represalii în urma acestor dezvăluiri fantastice pe care justiţia română o confirmă. Acest Mircea Băsescu nu ar fi putut interveni, lua banii şi avea influenţă dacă nu se numea Băsescu. Sub influenţa fratelui său, această familie a făcut de râs România. (…) Numele lui Băsescu este asociat cu penalul acum”, a declarat Radu Tudor, după aflarea sentinţei.

Mihai Gâdea: Diseară voi spune lucruri pe care nu le-am spus niciodată

Mihai Gâdea, după aflarea sentinţei: „Nu-mi asum meritul, noi am avut curajul sa difuzăm materialul să facem investigaţii, în momentul în care nimeni nu avea curajul să facă ceva. Diseară voi spune lucruri pe care nu le-am spus niciodată. Antena 3 nu a fost prima televiziune la care a ajuns materialul, prima televiziune unde a ajuns nu a avut curaj, toţi ştiau cât de malefic este Traian Băsescu. O vreme nimeni nu a vorbit despre asta crezând că o să muşamalizeze şi apoi a fost o avanlanşă de atacuri, de minciuni la adresa noastră. Nu am nicio satisfacţie că Mircea Băsescu este la închisoare, nu am satisfacţii de astea, dar am o mare amărăciune că nici în acest caz nu s-a mers până la capăt. Reţeaua lui Mircea Băsescu era mult mai mare, băiatul lui făcea exact acelaşi lucru, iar astăzi se face dreptate în parte. Această reţea nu a fost deconspirată, dovedită”.

Citiți și Traian Băsescu, reacție pe Facebook după condamnarea definitivă a fratelui său

Adina Anghelescu: Din cei patru ani de închisoare, Mircea Băsescu va face doar șapte sau opt luni

Dosarul lui Mircea Băsescu

Scandalul a pornit din  2014, după ce Antena 3 a prezentat în premieră o serie de înregistrări audio-video din care rezulta că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro, pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare.  

VIDEO. Mircea Băsescu recunoaşte că a luat bani să intervină pentru eliberarea lui Bercea Mondial: La mine au ajuns 250.000, mi s-a pus MORMANUL DE DOLARI în braţe. Traian Băsescu ştie

Mircea Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru trafic de influenţă. Fratele fostului preşedinte a fost acuzat că a primit 250.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care acesta era judecat pentru tentativă de omor.

Pe 20 iunie 2015, fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile, hotărâre pe care apărătorul lui a contestat-o la Curtea de Apel.

Pe 26 noiembrie 2015, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, aflat în arest preventiv din 20 iunie, să fie judecat în arest la domiciliu, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Marian Căpăţână, judecat în acelaşi dosar.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close