Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Joe Biden cere, iar, răbdare până la finalizarea numărării voturilor. "Nu avem nicio îndoială că vom fi declaraţi învingători"

Joe Biden cere, iar, răbdare până la finalizarea numărării voturilor. "Nu avem nicio îndoială că vom fi declaraţi învingători"

Candidatul democrat Joe Biden a făcut o nouă declaraţie joi, în jurul orei 23.30 (ora României) în care a cerut susţinătorilor săi să aibă răbdare până la încheierea numărării voturilor, care continua, la două zile de la alegeri, în mai multe state-cheie din SUA.

Joe Biden cere, iar, răbdare până la finalizarea numărării voturilor. "Nu avem nicio îndoială că vom fi declaraţi învingători"
de Adrian Iclozan    |    06 Noi 2020   •   00:10

Biden s-a adresat americanilor vorbind din Wilmington, Delaware, după ce a participat la o întrunire în care a fost informat despre ultimele evoluţii ale pandemiei de COVID în SUA.

El a făcut apel la răbdarea susţinătorilor săi şi a reiterat că "trebuie numărat fiecare vot".

"Eu şi cu Sen. Harris (Kamala Harris, candidatul democrat la funcţia de vicepreşedinte al SUA, n.r.) suntem foarte mulţumiţi în legătură cu rezultatele. Nu avem nicio îndoială că, odată terminată numărarea voturilor, vom fi declaraţi învingători. Cer, deci, tuturor să rămânem calmi. Procesul funcţionează. Numărătoarea se finalizează şi vom şti, curând, rezultatele. Vă mulţumim tuturor pentru răbdare, dar trebuie să numărăm voturile", a concluzionat el.

În tabăra republicană, a cărei tactică presupune multiple tentative de a bloca numărarea voturilor sosite prin corespondenţă, actualul preşedinte a înregistrat două înfrângeri pe teren juridic.

Justiţia din Michigan şi Georgia respinge cererea lui Trump de oprire a numărării voturilor prin corespondenţă

Un judecător statal din Michigan a respins demersul juridic al echipei de campanie a lui Trump, care solicitase oprirea imediată a numărătorii voturilor până ce reprezentanţii săi obţin acces "semnificativ" la procesul de numărare şi atribuire a voturilor.

Iar în Georgia, o altă instanţă de judecată a respins procesul intentat de avocaţii republicanilor, în vederea stopării, în Savannah, a ceea ce ei au numit procesul de numărare "ilegală" a voturilor primite prin corespondenţă după închiderea urnelor.

Un alt stat care ar putea să tranşeze soarta alegerilor, Nevada, a intrat, la rândul său, în vizorul staff-ului de campanie republican.

Oficialii din echipa lui Trump au spus că deţin probe conform cărora circa 10.000 de alegători care nu mai au reşedinţa în Nevada au votat în acest stat. Mai mult, republicanii susţin că în Nevada au fost contabilizate voturi ale unor persoane decedate.

Situaţia voturilor în statele-chei, joi, la ora 23 (ora României)

  • Arizona: circa 450.000 de voturi rămase de numărat, circa 300.000 dintre acestea provenind din districtul Maricopa, dens populat, care include oraşul Phoenix şi suburbiile.
  • Georgia: Circa 47.000 de voturi care mai trebuiau numărate.
  • Nevada: Una dintre cele mai complicate situaţii, pentru că acest stat este unul dintre puţinele unde formularele de vot prin poştă au fost expediate tuturor votanţilor înregistraţi. Autorităţile vor continua să primească voturi prin corespondenţă până pe 10 noiembrie, cu condiţia ca data poştală de expediţie să nu fie ulterioară datei alegerilor.
  • Carolina de Nord: 116.000 de voturi prin corespondenţă pot fi recepţionate de autorităţi până pe 12 noiembrie.
  • Pennsylvania: 370.000 de voturi mai erau de numărat joi însă o parte dintre acestea ar putea fi excluse de la numărătoare ca urmare a demersurilor juridice ale echipei Trump.

Joe Biden conducea în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori) şi era condus de Donald Trump în Georgia (16 electori), Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Alaska (3 electori).

Pe ansamblu, la nivelul zilei de joi, Biden avea 253 de voturi electorale iar Trump, 213 voturi electorale.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Kamala Harris Alegeri SUA
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close