Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Preşedintele american Donald Trump a anunţat în ce condiţii va pleca de la Casa Albă. Mai întâi trebuie să se întâmple acest lucru

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în ce condiţii va pleca de la Casa Albă. Mai întâi trebuie să se întâmple acest lucru

Preşedintele american Donald Trump a precizat în ce condiţii va părăsi Casa Albă, pentru a permite instalarea lui Joe Biden, câştigătorul scrutinului din 3 noiembrie.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în ce condiţii va pleca de la Casa Albă. Mai întâi trebuie să se întâmple acest lucru
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Noi 2020   •   10:00

Trump a spus că va pleca dacă Biden este confirmat drept noul preşedinte al SUA de către Colegiul Electoral.

În urma votului din 3 noiembrie, în care americanii şi-au ales atât preşedintele cât şi reprezentanţii în Congres, Biden a câştigat voturile a 306 electori, iar Trump, voturile a 232 electori. Minimul de voturi electorale pentru învestitura prezidenţială este 270.

Întrebat, joi, dacă acceptă să părăsească reşedinţa prezidenţială în cazul în care va pierde votul din Colegiul Electoral, Donald Trump a precizat:

"Cu siguranţă. Însă dacă ei (membrii Colegiului) îl confirmă pe Joe Biden, fac o greşeală".

După votul popular, urmează votul electorilor, prin care noul preşedinte este confirmat

El a continuat spunând că "este greu de acceptat înfrângerea atunci când cunoaştem că s-a comis o fraudă masivă".

Trump a făcut numeroase acuzaţii de fraudă după scrutinul din 3 noiembrie, fără să aducă însă dovezi în sprijinul acestora. De asemenea, avocaţii echipei sale de campanie au iniţiat mai multe acţiuni juridice de contestare a rezultatului votului, însă majoritatea acestora au fost respinse.

Colegiul Electoral se întruneşte luna viitoare pentru a oficia câştigătorul alegerilor prezidenţiale.

Sunt 538 de electori iar votul lor trebuie să reflecte rezultatele de la 3 noiembrie. Alocaţi pentru fiecare stat, în mod proporţional cu populaţia, aceşti electori atribuie voturile date de cetăţeni în statul lor după regula generală "învingătorul ia totul".

Doar două state - Nebraska (5 electori) şi Maine (4 electori) - practică alocarea proporţională a votului popular.

7 electori şi-au schimbat votul în 2016

Este teoretic posibil ca unii electori să ignore voinţa alegătorilor şi să voteze pentru alt candidat decât cel ales de cetăţeni. Acest lucru s-a întâmplat în trecut, inclusiv la alegerile din 2016, când rezultatul votului a fost simetric: Donald Trump a câştigat 306 de voturi electorale iar Hillary Clinton, 232 de voturi.

În final, doar 304 electori au votat pentru învestirea lui Trump şi doar 227 pentru Clinton.

Nici în urmă cu 4 ani şi nici cu ocazia altui scrutin prezidenţial voturile acestor "electori necredincioşi" nu au schimbat rezultatul de la urne.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close