Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Preşedintele american, cu masca pe figură, s-a dus în Florida să voteze anticipat pentru un anume Trump

Preşedintele american, cu masca pe figură, s-a dus în Florida să voteze anticipat pentru un anume Trump

Preşedintele american Donald Trump, a votat sâmbătă, cu 10 zile înainte de scrutinul prezidenţial din SUA, în condiţiile în care peste 55 de milioane de americani votaseră deja anticipat în această ţară grav afectată de pandemia de coronavirus

Preşedintele american, cu masca pe figură, s-a dus în Florida să voteze anticipat pentru un anume Trump
de Adrian Iclozan    |    24 Oct 2020   •   19:16

Trump a votat în West Palm Beach, statul Florida, iar presa notează că preşedinte a purtat mască la intrarea în secţia de votare. 

"Am votat un tip pe nume Trump", le-a spus el ziariştilor şi a comenat că votul direct este "extrem de sigur, cu mult mai sigur decât votul prin poştă".

Răspândirea suspiciunilor legate de votul prin corespondenţă a fost una dintre strategiile de campanie ale actualului preşedinte, care susţine că această modalitate de exprimare a opţiunilor electorale deschide calea fraudelor.

El a fost contrazis inclusiv de către directorul FBI, potrivit căruia nu există dovezi privind o "fraudă la nivel naţional".

Programul de sâmbătă al preşedintelui american este unul încărcat şi prevede participarea acestuia la trei mitinguri electorale în Carolina de Nord, Ohio şi Wisconsin.

Florida, stat-cheie care a decis învingătorul în ultimii peste 50 de ani

Comentatorii politici spun însă că o victorie în Flordia este esenţială pentru securizarea voturilor necesare în lupta pentru recâştigarea Casei Albe.

În SUA, preşedintele nu este ales prin vot direct, ci prin votul membrilor Colegiilor electorale constituite la nivelul fiecărui stat. Regula este că aceştia atribuie voturile populare exprimate în statul respectiv după principiul "învingătorul ia totul".

Florida are 29 din cele 270 de voturi electorale minim necesare pentru învestirea noului preşedinte iar istoria recentă arată două lucruri esenţiale: acest stat a votat întotdeauna pentru învingătorul scrutinului, cu o singură excepţie, din 1964 şi, în plus, în ultimii aproape 100 de ani, niciun candidat republican nu a câştigat scrutinul fără a câştiga, în prealabil, voturile din Florida.

Cele mai multe sondaje indică un uşor avans al candidatului democrat Joe Biden în faţa lui Donald Trump în acest stat iar comentatorii apreciază că, dacă acest decalaj se va menţine, actualul preşedinte va pierde, cel mai probabil, alegerile din 3 noiembrie.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Florida
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close