Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Corespondenţă din SUA de la Mihai Gâdea: Dacă Donald Trump pierde în Georgia, îşi poate lua adio de la un nou mandat

Corespondenţă din SUA de la Mihai Gâdea: Dacă Donald Trump pierde în Georgia, îşi poate lua adio de la un nou mandat

Mihai Gâdea, trimisul special Antena 3 în SUA, a prezentat în direct, joi seara, ultimele evoluţii ale procesului electoral a cărui concluzie finală încă nu a fost pusă, deşi au trecut două zile de la scrutinul din 3 noiembrie

Corespondenţă din SUA de la Mihai Gâdea: Dacă Donald Trump pierde în Georgia, îşi poate lua adio de la un nou mandat
de Georgiana Adam    |    05 Noi 2020   •   22:10

"Aceasta este o bătălie fără precedent, care se duce în mai multe state, spre deosebire de competiţia dintre George W. Bush şi Al Gore, din 2000, care a depins atunci doar de renumărarea voturilor din Florida.

Echipa lui Joe Biden a încercat, pe parcursul acestei zile, să transmită mesaje pozitive iar şefa sa de campanie electorală este sigură că democratul va fi noul preşedinte al SUA.

În paralel, preşedintele Donald Trump a cerut în mod repetat oprirea numărării voturilor, oprirea "fraudei". Este de înţeles, pentru că numărarea, în continuare, a voturilor prin corespondenţă în unele state-cheie îngustează avansul pe care actualul preşedinte îl are în faţa contracandidatului democrat.

În Pittsburg, Pennsylvania, avocaţii lui Trump au reuşit oprirea de la numărătoare a 30.000 de voturi, în condiţiile în care distanţa dintre cei doi competitori în anumite state se măsoară în mii de voturi.

Cererile depuse la tribunal pentru stoparea numărării voturilor, parte a strategiei lui Trump de a rămâne în joc

Este important de urmărit ce se va întâmpla şi cu celelalte contestatţii depuse în justiţie de avocaţii republicanilor pentru stoparea numărării voturilor. 

Are Donald Trump şanse să recâştige Casa Albă? Deocamdată, încă se joacă, deşi pare acum că Joe Biden are prima şansă. Pe vot popular, Joe Biden este câştigător absolut, a luat atâtea voturi (cca. 72 de milioane dintr-un total de peste 140 de milioane, n.r.) cât nu a luat niciun alt preşedinte din istoria SUA.

Însă, conform sistemului electoral american, nu votul popular contează, ci numărul de electori din Colegiul Federal.

Dacă Trump reuşeşte să câştige în Nevada sau Arizona, dacă reuşeşte să îşi păstreze avantajul la vot în Pennsylvania şi în Georgia, lucrurile ar putea cunoaşte o răsturnare spectaculoasă în favoarea sa. Însă dacă actualul preşedinte pierde avantajul pe care îl are în faţa lui Biden în Georgia, s-a terminat, îşi poate lua adio de la al doilea mandat.

Tensiune insuportabilă în SUA, în aşteptarea verdictului electoral

Atmosfera în SUA este tensionată. În Washington se simte această tensiune majoră. În New York au avut loc, ieri noapte, proteste violente. Este o tensiune nemaiîntâlnită în societatea americană şi toată lumea aşteaptă să se risipească această tensiune odată cu aflarea rezultatului final, indiferent care va fi acesta", a transmis Mihai Gâdea

×
Subiecte în articol: Mihai Gâdea
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close