Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Spectacol total în SUA înainte de alegeri: Confruntare între Biden și Trump cu microfoanele tăiate

Spectacol total în SUA înainte de alegeri: Confruntare între Biden și Trump cu microfoanele tăiate

Joe Biden si Donald Trump s-au confruntat într-o dezbatere televizată, difuzată noaptea trecută de Antena3 într-o ediție specială. Atacuri dure de ambele părți: "Tu nu ar trebui să vorbești despre Wall Street pentru ca tu iei bani de acolo, nu eu"

de Mia Lungu    |   

Spectacol total în SUA înainte de alegeri: Confruntare între Biden și Trump cu microfoanele tăiate. Ambii candidați s-au acuzat de manipulare și legături cu Rusia

Joe Biden și Donald Trump au urcat pe scenă în Nashville, Tennessee pentru o dezbatere organizată de NBS News și transmisă noaptea trecută de Antena3, într-o ediție specială. Invitați în platou au fost Sarmiza Andronic, analist politic si Dan Dungaciu, sociolog.

Ultima dezbatere prezidențială, organizată la mai puțin de 2 săptămâni până la alegeri, a avut loc în contextul în care peste 40 de milioane de americani au votat deja prin corespondență iar Joe Biden îl conduce în sondaje pe Donald Trump.

Dezbaterea s-a axat pe 6 subiecte importante, printre care și criză provocată de coronavirus, inegalitățile rasiale sau schimbările climatice. 

Biden și Trump au avut pe rând microfoanele oprite

Că regulă nouă impusă de organizatori, Biden și Trump au avut pe rând microfoanele oprite pe timpul în care oponentul răspundea la întrebări. Totul pentru a evita întreruperile frecvente din timpul primei dezbateri dintre cei doi. Regula a fost cerută de Joe Biden, iar Donald Trump a contestat-o. Este bine cunoscut faptul că în dezbaterea anterioară dintre cei doi, Trump este cel care obișnuia să iși intrerupa foarte des adversarul și să preia cuvântul, trecând peste rugămințile moderatorului.

Replicile dure și acuzațiile între candidați nu au întârziat să apară. De la criza COVID-19 pâna la implicarea Rusiei și altor țări în influențarea alegerilor și chiar sursele de finanțare pentru campaniile electorale ale celor doi candidați, toate subiectele au fost surse de acuzații acide și replici tăioase între Biden și Trump.

Donald Trump despre criză COVID-19: Avem un vaccin care este pregătit, care va fi anunțat peste câteva săptămâni și va fi livrat.

"Militarii vor distribui acest vaccin. Va spun din experiență personală, că am fost în spital, am avut acest virus, m-am făcut bine. Este ceva ce mi-au dat, am stat în spital puțin timp, m-am făcut bine, și acum se spune că sunt imun pentru 4 luni sau pentru toată viață, nu se știe."

Întrebat despre criza provocată de pandemie, Joe Biden a declarat că 220.000 de americani au murit, iar persoana responsabilă este Președintele SUA, care nu a controlat criză și nu și-a asumat răspunderea. "Avem 1000 de morți pe zi și sunt peste 700.000 de cazuri pe zi."

Acesta a arătat către camere o masca neagră și a subliniat că dacă măștile s-ar purta, așa cum au spus și consilierii Președintelui, foarte multe vieți ar fi salvate: "Voi încuraja pe toată lumea să poarte masca tot timpul. Voi avea grijă să testăm rapid. Mă voi asigura că avem standarde internaționale pentru a deschide școlile și afacerile și să fie în siguranță oamenii."

Trump a declarat că nu este responsabil pentru că virusul a ajuns pe teritoriul Statelor Unite și că întreagă răspunderea o poartă China:

"Nu este vina mea că a venit aici. Este vina Chinei. Și nu este nici vina lui Joe că a ajuns aici. Este vina Chinei!"

Tot el a insistat că țară trebuie să rămână deschisă, că trebuie să se deschidă școlile și afacerile. Și a dat exemplul orașului New York care a ajuns un "oraș fantomă" pentru că toate afacerile s-au închis iar orașul este în carantină.

Cand Joe Biden a mentionat cum este afectata bursa de pe Wall Street de pandemie, Donald Trump a avut o replica acida:

"Tu iei banii de pe Wall Street, nu eu. Tu ai strans foarte multi bani. Sume foarte mari. Nu ar trebui sa vorbesti despre Wall Street."

Când a fost atins subiectul implicării externe în alegerile prezidențiale din SUA, și Joe Biden a făcut acuzații la adresa lui Donald Trump:

"Suntem în situația în care avem țări străine care vor să influențeze alegerile. (...) Rusia vrea să se asigure că nu voi fi eu Președintele Statelor Unite pentru că ei știu că eu îi cunosc și ei mă cunosc pe mine. Nu înțeleg de ce acest Președinte nu vrea să se lupte cu Putin, care plătește mult că soldații americani să fie uciși în Afghanistan și vor să stabilizeze NATO. Nu știu de ce nu face nimic, dar merită să punem această întrebare."

Replică lui Trump nu a fost mai prejos: "Joe a primit 3.2 milioane de dolari din Rusia, și au venit de la Putin, pentru că este prieten cu Primarul Moscovei. (...) Vreau să explici. Eu nu am primit bani din Rusia."

Trump: eu am candidat din cauza ta!

Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că nu a rezolvat niciuna din problemele despre care vorbește acum, în timpul mandatului Obama, atunci când Joe Biden ocupă funcția de Vice-Președinte: 

"De ce n-a făcut toate astea acum 4 ani? De ce n-ai făcut-o când erai Vice-Președinte? Tot vorbești despre toate lucrurile astea pe care o să le faci, dar ai fost acolo cu puțin timp în urmă, și n-ați făcut absolut nimic. Eu am candidat din cauza voastră. Dacă făceați o treaba bună nu candidam. (...) Eu am candidat din cauza ta!"

Pe parcursul dezbaterii, Joe Biden a continuat să îl acuze pe Donald Trump de legături cu Rusia, că este rasist și mincinos în timp ce acesta din urmă a declarat că Joe Biden este un politician corupt.

Trump despre măsurile de protejare a mediului: Avem cel mai curat aer și cea mai curată apă

Întrebat despre problemele climatice, Trump a declarat că retragerea SUA din Acordul de la Paris a fost făcută pentru a nu distruge afacerile americanilor cheltuind "trilioane de dolari în mod eronat" și că Rusia și China respectă standarde inferioare în ceea ce privește poluarea. Acesta a apreciat că SUA a făcut o treaba extraordinară în ceea ce privește protejarea mediului si respectă cele mai înalte standarde de reducere a emisiilor de carbon.

Tot el a declarat că energia eoliană provoacă multe probleme, este foarte scumpă și omoară păsările. Moment în care contracandidatul sau a izbucnit în ras.

Arătând către Donald Trump, Biden l-a acuzat pe acesta că a eliminat toate legile date în mandatul Obama pentru a limita emisiile de gaze.

Joe Biden: Încălzirea globală amenință omenirea

"Avem o obligație morală să rezolvăm această problema și toți oamenii de știință ne-au spus că nu mai avem foarte mult timp la dispoziție. Vom trece de punctul de la care nu ne mai putem întoarce, peste 8 ani.

Trebuie să mergem către emisii 0. Primul lucru pe care trebuie să-l facem până în 2025"

Spre finalul dezbaterii, candidații au fost rugați să spună ce mesaj ar avea la preluarea mandatului, pentru americanii care nu i-au votat. 

 Donald Trump a ținut să precizeze că el a fost cel care a redus la minim rată șomajului și că a scăzut taxele americanilor, iar dacă votanții îl aleg pe Biden, vor avea taxe mai mari și presiunea economică va fi uriașă.

Joe Biden, pe de altă parte, a declarat că va fi Președintele tuturor americanilor, indiferent dacă l-au votat sau nu și va alege speranța, nu frica. Că va face tot posibilul să crească economia, să scadă rasismul iar America să se susțină din energie regerabila și curată.

Subiecte în articol: Donald Trump Joe Biden
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are