Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Alina Georgiana Constantinescu, despre reducerea poluării și despre altfel de mâncare

ANTENA3.RO LIVE. Alina Georgiana Constantinescu, despre reducerea poluării și despre altfel de mâncare

A mai murit o balena, din cauza ca a inghitit prea mult plastic. 1000 de specii de animale si plante sunt pe cale de disparitie din cauza poluarii. Consumam prea mult, aruncam prea mult si in curand - chiar in curand, in 10-20-30 de ani, in functie de resursa despre care vorbim - o sa ramanem fara apa, fara hrana, fara combustibil.

Asa ca e simplu, ori ne schimbam, ori aia e. O solutie sa poluam mai putin este sa mancam produse locale. Nu mai sunt transportate, deci nu se mai consuma atata combustibil, incurajam producatorii locali, mancam mai sanatos, deci suntem mai sanatosi. Nu e simplu insa nici cu #eatlocal. Alina Georgiana Constantinescu vorbeşte despre ce putem sa facem noi, fiecare dintre noi, ca sa fim ceva mai blanzi cu planeta, despre reducerea poluarii si despre mancare altfel, nu de la supermarket.

''E adevărat ca  putem sa mancam mai calitativ si mai putin. Trebuie sa investim in calitate si nu in cantitate. E o problema reala si ne priveste pe toti. Trebuie sa ne educam unii pe altii si sa ne impingem catre o normalitate. Plasticul e peste tot. Nu mai gatitm pentru ca este complicat. Dar aceste lucruri ne vor imbolnavi mai repede. Pe termen scurt e mai usor sa mergem la hypermarket si sa cumparam alimente care arata la fel si dupa trei saptamani. Sa mancam este un act intim. E important ce si e important sa ne gandim ce mancam, decat sa mergem la coafor sau mani-pedi obsesiv.

Nimeni nu stie ce se intampla cu chimicalele pe termen lung. Conteaza foarte mult calitatea hranei.

Maria Coman: Varsta de pubertate la fete a scazut semnificativ. Carnea este plina de hormoni.

Se folosesc anumiti precursori de hormoni si anumite substante. Puii sunt hranti cu prehormoni. Consumatorul isi doreste rezultate rapide. Sa poti manca un piept de pui in trei minute. Si producatorii isi doresc ca rezultatul muncii sa se transforme rapide in bani. Este o viata mai buna pe termen scurt, pe termen lung nu stim.

Vitaminele se iau din salate si fructe proaspete, nu din suplimente. Trebuie sa mancam mai multe legume. Asa, cu pasi mici, sa facem schimbari in viata noastra. Sa mergem la piata!

Maria Coman: E mai bine sa cumparam produse de aici decat cele transportate?

Cand mananci legume si fructe proaspete enzimele sunt importante. Cu cat sunt mai vechi cu atat sunt mai putine enzime.

Maria: Ce ati face daca ai fi ministrul Agriculturii?

As face ce ma intereseaza pe mine. As vrea sa scada importurile de tomate de exemplu. Importurile de tomate au crescut pentru ca la noi nu existe cooperative. Ne este frica de treaba asta. Modelul de cooperative este unul de succes. Este nevoie de o calitate constanta. Cooperativa ar furniza aceeasi calitate si aceeasi cantitate constant. Trebuie sa existe mecanism. Ne ascunde in spatele unor paradigme. Este o bariera pe care noi am creat-o. As investi in educatie. I-as sfatui pe oameni sa manance portocale si vara.

Soiurile autohtone - aici este o discutie referitoare la seminte. Daca punem in gradina seminte hibride vom obtine niste plante bune.

Am asistat la procesul pe care il au anumiti comercianti si distribuitori. Se anunta cantitati industriale. Ele nu merge nicaieri, nici macar la orfelinate. Controalele la fermele mari lasa de dorit.

Trebuie sa fim responsabili de ce mancam, sa stim ce cumparam de la producatori. Nu e greu sa facem o salata. Mi-as dori sa schimb o mentalitate in universul meu apropiat.

Daca nu ai timp sa gatesti e important sa iti faci o salata. Daca e important iti vei gasi timp. Gatitul acasa e mai ieftin decat sa mergi la restaurant. Si e si mai fun'', a spus Alina Georgiana Constantinescu.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor