Antena 3 CNN International News Boris Johnson, pus la zid. O investigație a concluzionat un ”eșec al conducerii”, după petrecerile de la sediul Guvernului

Boris Johnson, pus la zid. O investigație a concluzionat un ”eșec al conducerii”, după petrecerile de la sediul Guvernului

Boris Johnson s-a confruntat cu un val de furie din partea parlamentarilor conservatori din Camera Comunelor, după ce ancheta condusă de Sue Gray a concluzionat că multe dintre cele 16 petreceri sunt ”greu de justificat” și a condamnat ”eșecurile de conducere și de judecată” ale liderului Guvernului.

de Cerasela Stafie    |   

Boris Johnson încearcă cu disperare să-și consolideze funcția de premier după raportul lui Sue Gray. În plus, detectivii investighează 300 de fotografii și 12 evenimente din Downing Street, inclusiv o petrecere în apartamentul privat al primului ministru.

Ofițerii Scotland Yard au obținut peste 300 de fotografii și 500 de pagini de documente. Imaginile includ imagini făcute la presupuse petreceri și de la camerele sistemului de securitate care arată oameni care intră și ies din clădiri.

Politicienii britanici l-au criticat dur pe premier. Predecesoarea lui, Theresa May, a pus la îndoială înțelegerea acestuia cu privire la reguli, iar fostul Andrew Mitchell a afirmat că premierul nu mai are sprijinul său.

Angela Richardson, un consilier conservator, a declarat că a demisionat săptămâna trecută, invocând ”dezamăgirea” față de prim-ministru, în timp ce Aaron Bell, un deputat britanic, a ținut un discurs încărcat emoțional, acuzând pe Johnson că l-a făcut să arate ca un prost, după ce a respectat regulile impuse în timpul înmormântării bunicii sale.

Ce cuprinde raportul lui Sue Gray

Raportul mult-așteptat al înaltului funcționar public Sue Gray a condamnat ”eșecul grav” în respectarea standardelelor guvernamentale și a stransmis că un șir de adunări în masă sunt ”dificil de justificat”, în timp ce milioane de oameni nu au putut să-și întâlnească prietenii și rudele.

”Au existat eșecuri de conducere și de judecată din partea diferitelor părți ale Nr. 10 și Biroului Cabinetului în momente diferite”, se arată în raport.

"Unele dintre evenimente nu ar fi trebuit să aibă loc. Alte evenimente nu ar fi trebuit să se dezvolte așa cum au făcut-o."

”Cel puțin unele dintre adunările în cauză reprezintă un eșec grav de a respecta nu doar standardele înalte așteptate de la cei care lucrează în inima guvernului, ci și standardele așteptate de întreaga populație britanică la acea vreme”, a scris ea.

Johnson a negat inițial că o petrecere a avut loc în Downing Street, dar a comandat raportul după ce o serie de articole din presă au dezvăluit că au avut loc mai multe adunări. O anchetă separată a poliției a fost lansată săptămâna trecută, ceea ce a împiedicat-o pe Gray să includă detalii în constatările ei.

Boris Johnson cere scuze în fața Parlamentului

”Îmi pare rău pentru lucrurile pe care nu le-am făcut corect şi îmi pare rău pentru modul în care a fost tratat subiectul”, a declarat Johnson în faţa parlamentarilor britanici. ”Înţeleg şi voi remedia”, a adăugat premierul britanic.

El a promis o schimbare administrativă în gestionarea Downing Street. Inițial, în Parlament, Johnson a refuzat în mod repetat să spună că raportul complet al lui Gray va fi publicat atunci când ancheta poliției va fi finalizată, chiar și atunci când a fost presat de parlamentari din partea sa. Ulterior, liderul din Downing Street a dat înapoi și a spus că i se va cere lui Gray să ofere o actualizare a raportului ei odată ce procesul legal se va termina. Această actualizare va fi publicată, a spus un purtător de cuvânt.

Chiar și după concluziile scurtate, Johnson s-a străduit să respingă intervențiile furioase din Parlament. El le-a spus parlamentarilor că ”putem fi de încredere” și a enumerat o serie de realizări privind Brexit și lansarea vaccinului. Dar nu a reușit să ofere răspunsuri la zeci de întrebări despre șirul de petreceri despre care odată a refuzat să le recunoască că au avut loc.

Johnson a promis o serie de reforme relativ modeste ale operațiunii sale. Cu toate acestea, s-a confruntat cu cerințe de  demisie din toate părțile și a pierdut public sprijinul mai multor membri ai săi.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept