Ambalajele alimentare, aparent inofensive, pot reprezenta un risc real pentru sănătate, mai ales atunci când sunt utilizate în mod necorespunzător. Specialistul în wellbeing, Fabius Antal, a explicat în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu, difuzată de Antena 3 CNN, cum anumite materiale utilizate pentru ambalarea alimentelor pot elibera substanțe chimice dăunătoare, care pot avea efecte negative asupra organismului.
„Când vorbim de mâncarea la pachet, ajungem tot la aceste chimicale. Cu toții ați observat că prin majoritatea ambalajelor de pizza nu trece uleiul. Dar toate chimicalele din acest ambalaj noi le mâncăm, ele intră în corp”, a declarat Antal, atrăgând atenția asupra pericolului ascuns din ambalajele utilizate frecvent.
Pericolele alimentelor fierbinți în ambalaje de plastic
Un alt aspect alarmant este legat de ambalajele din plastic, în special cele folosite pentru supe sau ciorbe la pachet. „Sunt oameni care își cumpără ciorbă, supă la pachet care le este servită în acel ambalaj de plastic, negru. În astfel de ambalaje poți pune ceva rece, dar în momentul în care pui ceva fierbinte, se eliberează toate substanțele nocive. Deci, cu cât pui ceva mai fierbinte într-un recipient de plastic, cu atât îți va cauza mai mult rău, pentru că se eliberează acele substanțe”, a avertizat specialistul.
Alternativa sănătoasă
Pentru a reduce riscurile asociate ambalajelor alimentare, Fabius Antal recomandă utilizarea unor recipiente mai sigure, precum cele din sticlă sau alte materiale care nu interacționează cu alimentele.