Antena 3 CNN International News Casa Albă se pregătește să impună sancțiuni Belarusului pentru „atacurile continue asupra democrației, drepturilor omului și normelor internaționale”

Casa Albă se pregătește să impună sancțiuni Belarusului pentru „atacurile continue asupra democrației, drepturilor omului și normelor internaționale”

Statele Unite pregătesc „sancțiuni ulterioare” menite să tragă la răspundere liderii din Belarus pentru „atacurile continue asupra democrației, drepturilor omului și normelor internaționale”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

de Alexandra Ionescu    |   

„Suntem profund îngrijorați de acțiunile inumane ale regimului Lukașenka și condamnăm ferm exploatarea și constrângerea lor crudă asupra persoanelor vulnerabile”, a spus purtătorul de cuvânt.

Noile sancțiuni vor veni în „coordonare strânsă cu UE și alți parteneri și aliați”. Nu au precizat când vor intra în vigoare.

Mii de migranți sunt blocați la granița Belarus-Polonia, prinși în dispută geopolitică din ce în ce mai intensă. SUA, UE și NATO au acuzat cu toții regimul Lukașenko că a produs criza migranților de la frontiera de est a UE pentru a destabiliza blocul ca pedeapsă pentru sancțiunile pentru încălcările drepturilor omului.

Anterior, Președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat reporterilor că ea și președintele Joe Biden au discutat despre posibilitatea unor noi sancțiuni împotriva Belarusului în cadrul unei reuniuni a Biroului Oval. Liderii occidentali acuză regimul autocratic de acolo că a produs o criză a migranților la granița de est a Uniunii Europene.

„Ne vom extinde sancțiunile împotriva Belarusului, foarte rapid. La începutul săptămânii viitoare, va avea loc o extindere a sancțiunilor împotriva Belarusului”, a spus von der Leyen în fața Casei Albe.

Ea a spus că înțelegerea ei este că sancțiunile SUA vor intra în vigoare la începutul lunii decembrie.

În august, Casa Albă a anunțat un ordin executiv cuprinzător care îi vizează pe cei din regimul belarus implicați în reprimarea drepturilor omului și a democrației în fostul stat sovietic.

Ordinul executiv a fost dat cu ocazia aniversării unui an de la alegerile din Belarus, care au fost declarate frauduloase de către Statele Unite și o mare parte din comunitatea internațională și a stârnit proteste ample în toată țara.

Alte subiecte care au apărut în timpul întâlnirii lui Biden cu von der Leyen includ Ucraina și discuțiile în curs dintre UE și Regatul Unit cu privire la acordurile comerciale din Irlanda de Nord. Biden s-a interesat puternic de această chestiune.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"