Antena 3 CNN Actualitate Religie CATEDRALA MÂNTURII NEAMULUI. Tot ceea ce trebuie să știi despre Catedrala Mântuirii Neamului. Date tehnice

CATEDRALA MÂNTURII NEAMULUI. Tot ceea ce trebuie să știi despre Catedrala Mântuirii Neamului. Date tehnice

Catedrala Mântuirii Neamului ce va fi sfințită duminică va avea o înălțime de 120 de metri, aproximativ înălţimea unui bloc cu 30 de etaje.
- Lungimea = 126,10 m
- Lățimea (la abside) = 67,70 m
- Înălţimea = 120,00 m
- Aria construită la sol totală = 13.668,5 mp
- Aria desfăşurată construită totală = 52.529,2 mp
- Aria utilă totală = 36.897,96 mp
- Spaţiul principal de la cota +0,00 (pronaos şi naos) permite amplasarea a 1000 de scaune pentru participanţii la slujbe.

Program SFINȚIRE CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Ce trebuie să știi despre CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI

Construcţia Catedralei este alcătuită din două componente principale, prima fiind partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare situate peste cota ±0,00 şi a doua fiind partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00. 

Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului. Imagini din interior cu o zi înainte de sfințire. FOTO

"Clădirea Catedralei situată peste cota +0,00 m se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra acestui spaţiu se ridică turla clopotniță. 

Klaus Iohannis nu va participa la ceremonia de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Motivul invocat de şeful statului

La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități", scrie hotnews.ro.

La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are aviz ISU, pentru că nu este terminată. Sfințirea se va face pe proprie răspundere

Cele șase clopote, făcute să dureze peste 400 de ani!

Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul "Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri.
Realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, clopotele Catedralei Naţionale au o garanţie de 15 ani şi o durată apreciată la peste 400 ani. În ţară au fost aduse în mai 2017.
Clopotul mare, dedicat "Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.

Subiecte în articol: Klaus Iohannis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor