Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Israelului în România, despre secretul vaccinării a 40% din populaţia ţării sale într-o lună: "Sunt două motive principale..."

Ambasadorul Israelului în România, despre secretul vaccinării a 40% din populaţia ţării sale într-o lună: "Sunt două motive principale..."

David Saranga, ambasadorul statului Israel în România, a explicat la Sinteza Zilei cum a ajuns ţara sa pe primul loc la procentajul de vaccinări anti-COVID, în prima lună de când serurile imunizatoare sunt disponibile pe piaţă. În Israel, peste 40% din populaţie s-a vaccinat deja, adică aproape 3,5 milioane de oameni. În comparaţie, în România s-au vaccinat aproape 500.000 de persoane.

de Claudia Popovici    |   

Întrebat de Mihai Gâdea cum a reuşit Israelul să vaccineze peste 40% din populaţie, ambasadorul David Saranga a explicat: "Cred că sunt două motive principale. În primul rând, faptul că sistemul de sănătate din Israel e foarte înalt. Mai important este faptul că tot sistemul e digitalizat. Asta înseamnă că toate datele persoanelor sunt digitalizate.

Când guvernul a început campania de vaccinare, a fost mult mai uşor să ştim vârsta, unde se găsesc pacienţii, dacă persoanele au boli anterioare. În momentul în care tot sistemul este digitalizat, toate persoanele pot intrat pe aplicaţia respectivă să facă programarea, să vadă rezultatul testului pe care îl face ş.a.m.d.

Al doilea lucru este faptul că în Israel, prin lege, orice cetăţean trebuie să aparţină de o Casă de Asigurare. Sunt patru astfel de Case de Asigurări publice în Israel. Nu sunt pentru profit, iar serviciile pe care le oferă sunt la standarde înalte. Ambele motive au făcut ca Israelul să reuşească în această campanie de vaccinare", a explicat ambasadorul statului Israel în România. 

David Saranga s-a vaccinat împotriva COVID, a făcut şi rapelul şi a vorbit despre eficienţa vaccinului, din punctul său de vedere. "După primul vaccin, Pfizer ne-a zis că sistemul imunitar va fi mai ridicat. Pfizer ne-a zis că doar după al doilea vaccin, la şapte zile distanţă, numai atunci nivelul de anticorpi creşte. Şi asta vedem şi noi acum. Studiile făcute pe persoanele care au primit rapelul arată că din 400.000 de persoane, procentul de persoane îmbolnăvite era 0,01%. Adică 40 de persoane din 400.000, asta înseamnă că este eficient", a explicat David Saranga.

Ambasadorul Israelului în România a vorbit şi despre cazurile de copii infectaţi cu COVID din ţara sa. "Nimeni nu are un răspuns corect acum. Încă nu ştim. Se pare că această nouă tulpină se răspândeşte mai repede între copii. Trebuie să aşteptăm până să tragem nişte concluzii", a spus David Saranga.

Întrebat dacă există alte veşti bune în lupta cu COVID în afară de existenţa vaccinului, ambasadorul statului Istrael la Bucureşti a spus că nu. "O să fiu foarte direct. Lumea crede că vom găsi ceva care ne va ajuta. Este ceva uman, natural. Dar după părerea mea, doar când ceva este verificat ştiiţific, doar atunci putem folosi. Şi aici vine vaccinul, care este aprobat de instituţiile de sănătate în care eu am încredere", a mai completat David Saranga.

Interviul complet dat de David Saranga la Sinteza Zilei îl puteţi urmări în clipul de mai jos.

 

 

Subiecte în articol: David Saranga
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște