Antena 3 CNN Life Știinţă De unde provine senzaţia de deja vu. Cea mai nouă explicație științifică

De unde provine senzaţia de deja vu. Cea mai nouă explicație științifică

Cercetătorii au descoperit o nouă explicaţie a particularităţii stranii din creierul uman, numită deja vu. Akira O'Conner, de Universitatea din St. Andrews, din Marea Britanie, a explicat cum deja vu-ul este doar o metodă prin care creierul uman îşi verifică sistemul de memorie.

O'Conner şi colegii săi au dezvoltat o tehnică de declanşare artificială a deja vu-ului. Pentru a obţine acest lucru, echipa le-a prezentat participanţilor la studiu o serie de cuvinte înrudite, fără a dezvălui cuvântul care le leagă între ele, scrie Descoperă.

De exemplu, în cadrul unui test, echipa a oferit cuvintele pat, pernă, vis şi noapte fără a oferi şi termenul somn.

Pentru a fi siguri că participanţii nu au auzit şi cuvântul somn, cercetătorii i-au întrebat pe participanţi dacă au auzit un cuvânt care începe cu litera ,,s'', aceştia negând afirmaţia. Mai târziu, când au fost întrebaţi ce cuvinte le-au fost prezentate, majoritatea au avut tendinţa să spună că au auzit şi cuvântul somn.

Utilizând rezonanţa magnetică funcţională, echipa a observat că atunci când deja vu-ul apare, cea mai activă parte din creier nu este cea legată de memorie, cum ar fi hipocampusul, ci zona frontală care este implicată în luarea deciziilor.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB