Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire istorică: Cercetătorii susțin cu au găsit apă pe Marte

Descoperire istorică: Cercetătorii susțin cu au găsit apă pe Marte

Un lac de apă lichidă a fost detectat de radar sub gheața polară sudică a planetei Marte, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători italieni de la Agenția Spațială Italiană, publicat miercuri în revista Science.

Dovezile au fost adunate de instrumentul Mars Advanced Radar for Subsurface și Ionosphere Sounding, cunoscut și ca MARSIS, pe nava spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene.

În perioada mai 2012 și decembrie 2015, MARSIS a fost folosit pentru a cerceta regiunea Planum Australe, care se află în capul sudic al gheții de pe Marte. A trimis impulsuri radar prin capacele de gheață și polar și a măsurat modul în care undele radio s-au reflectat înapoi în Mars Express.
Aceste impulsuri au reflectat 29 de seturi de probe de radar care au creat o hartă a schimbărilor drastice în semnal, la aproape o milă sub suprafață. Acesta se întindea la aproximativ 12,5 mile și părea foarte asemănător cu lacurile care se găsesc sub îngrășămintele de gheață din Groenlanda și Antarctica de pe Pământ. Radarul a reflectat luminozitatea acestei caracteristici, semnalizând că este apă.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor