Antena 3 CNN Actualitate Media FACIAS protestează împotriva abuzurilor ANAF

FACIAS protestează împotriva abuzurilor ANAF

 Am privit și privim cu reală îngrijorare modul în care o instituție a statului român, ANAF, înțelege relația cu un important contribuabil și, în același timp, un important trust de presă, în speță, Trustul INTACT.

În orice democrație legea are rostul de a impune principii, de a apăra valori fundamentale, care constituie temelia oricărui edificiu democratic. Acesta este sensul legii și nu altul, tot astfel cum principalul rost al existenței statului este tocmai acela de a garanta drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Tocmai de aceea este de neînțeles modul în care a înțeles să procedeze ANAF.

Orice demers legislativ, orice acțiune de aplicare a legii, într-o democrație, trebuie să respecte condiția de a fi raționale, de a fi rezonabile, dar mai ales aceea de a servi interesului public superior. Or, tocmai din acest punct de vedere, este revoltător modul în care ANAF înțelege să invoce legea pentru a săvârși un uriaș abuz, care poate avea drept consecință suprimarea uneia dintre cele mai importante voci ale presei românești.

Așa cum în cazul altor instituții mass media, aflate în dificultate, instituțiile statului au putut da dovadă de o rezonabilă înțelegere, punând mai presus libertatea de expresie sau libertatea presei decât nevoia statului de a-și recupera imediat creanțele, la fel se putea proceda și în cazul INTACT, mai ales în condițiile în care acest trust este un important contribuabil la bugetul de stat, bun platnic și care și-a demonstrat, în timp, buna credință.

FACIAS, în calitate de membru al Agenției pentru Drepturi Fundamentale (European Union Agency for Fundamental Rights) va sesiza FRA în privinta acestor abuzuri. FACIAS își afirmă solidaritatea cu jurnaliștii trustului INTACT și, în același timp, solicită ANAF și tuturor autorităților competente ale statului să revină la misiunea lor reală: aceea de a oferi soluțiile care să permită o bună funcționare a unei instituții de presă care este în același timp și un important contribuabil la bugetul de stat.

Daniel Octavian Bejan
Președinte FACIAS

Subiecte în articol: FACIAS ANAF post confiscat
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători