Antena 3 CNN International News Parada delegeției României la Jocurile Olimpice, ilustrată la TV cu imaginea lui Dracula. Pentru sportivii din Ucraina, MBC a ales dezastrul de la Cernobâl

Parada delegeției României la Jocurile Olimpice, ilustrată la TV cu imaginea lui Dracula. Pentru sportivii din Ucraina, MBC a ales dezastrul de la Cernobâl

Parada delegațiilor olimpice este un spectacol gândit pentru televiziune și, în același timp, o oportunitate pentru ca telespectatorii să se familiarizeze cu țările reprezentate la impresionantul eveniment sportiv internațional.

de Adrian Iclozan    |   

Pentru rețeaua de televiziune sud-coreeană MBC, parada din deschiderea Jocurilor Olimpice 2020 a fost o ocazie de a gafa spectaculos, cu "ajutorul" stereotipurilor ce pot fi considerate jignitoare, comentează CNN.

În transmisia MBC, defilarea mai multor delegații sportive a fost însoțită de imagini și explicații scrise de natură să irite anumite sensibilități sau să stârnească râsul.

Inventarul momentelor controversate a fost realizat de CNN.

  • La intrarea pe stadion a delegației din Haiti, MBC a afișat o explicație conform căreia situația politică din această țară este "încețoșată" de recenta asasinare a președintelui Jovenel Moise:
  • Când a defilat echipa sportivilor din Siria, explicația de pe ecran a fost: "Resurse subterane bogate: un război civil care continuă de 10 ani";
  • La apariția atleților din Insulele Marshall, MBC a titrat: "Pe vremuri, un loc pentru testele nucleare ale SUA";
  • Parada sportivilor din Ucraina a fost considerată de către MBC un moment oportun pentru a difuza o imagine cu accidentul nuclear de la Cernobâl, din 1986, cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii;
  • Sportivii din Italia au fost 'salutați' de MBC cu imaginea unei pizza iar cei din Norvegia, cu file de somon;
  • Contele Dracula a fost imaginea utilizată de MBC pentru a marca momentul apariției delegației din România;
  • Defilarea sportivilor din El Salvador a fost însoțită de imaginea criptomonedei Biticoin, probabil pe considerentul că aceasta este legală în țara respectivă.

Opțiunile controversate ale televiziunii sud-coreene au stârnit un potop de critici pe rețelele sociale.

"MBC, cum era dacă delegația din Coreea de Sud ar fi fost prezentată ca venind din țara unde a avut loc dezastrul feribotului Sewol?", a scris un utilizator de Twitter.

Scufundarea Sewol a avut loc în aprilie 2014. Din 476 de oameni aflați la bord, au murit 304, inclusiv 250 de elevi.

La finele săptămânii trecute, MBC a admis că imaginile și explicațiile prezentate la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice au fost "lipsite de respect" pentru țările vizate și că procesul de selecție editorială nu a fost "îndeajuns de temeinic".

"Este o greșeală de neiertat", a recunoscut MBC, anunțând o revizuire a procedurilor editoriale, menită să evite gafele pe viitor.

MBC nu este singura rețea TV a cărei acoperire a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2020 a atras critici.

 

Consulatul chinez din New York s-a plâns că rețeaua americană NBC a prezentat "o hartă incompletă" a Chinei, de natură "să rănească demnitatea și sensibilitatea" poporului acestei țări.

Harta prezentată de NBC nu includea Taiwanul și Marea Chinei de Sud.

NBC nu a dorit să comenteze declarația consulatului chinez.


 

Subiecte în articol: dracula România Jocurile Olimpice 2020
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic