Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Mii de bancomate, demontate în Germania. De ce renunță băncile la ATM-uri

Mii de bancomate, demontate în Germania. De ce renunță băncile la ATM-uri

Peste 4.000 de ATM-uri au fost desființate, în ultimii ani, în Germania, iar numărul bancomatelor pe care băncile le instalează în această țară este în scădere.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În Germania, numărul bancomatelor a scăzut semnificativ, fiind desființate, doar în ultimii doi ani, circa 1.800 de ATM-uri.

Printre motivele care stau la baza deciziei băncilor de a-și retrage ATM-urile se numără, în principal, tendința clienților de a accesa serviciile bancare online.

Un alt motiv este reprezentat, din nou, de preferința oamenilor de a plăti cu ajutorul mijloacelor electronice, fiind vorba despre un obicei care s-a răspândit mai ales în timpul pandemiei, când plata în numerar nu era recomandată.

Instituțiile bancare au apelat la această măsură și din cauza acțiunilor de dinamitare a bancomatelor, întărirea securității acestor aparate fiind mai costisitoare decât desființarea lor.

Citește și: O fetiță de 12 ani a fost vândută cu 90.000 de euro de mama ei unui bărbat din Franța | Ce făcea bărbatul cu micuța

În 2022, numărul bancomatelor aruncate în aer a crescut vertiginos, fiind înregistrate peste 500 de atacuri.

În aceste condiții, instituțiile bancare trebuie să găsească o soluție de compromis, care să vizeze atât accesul la numerar, cât și prevenirea acestor spargeri.

De asemenea, există și voci care afirmă că retragerea bancomatelor reprezintă strategia băncilor de a-i îndruma pe oameni spre variantele electronice de plată.

În acest caz, s-a afirmat deja o inițiativă care vizează ancorarea în legea fundamentală a dreptului de a dispune de numerar.

Experții germani spun că cea mai utilă metodă de protecție a bancomatelor este decolorarea sau lipirea automată a bancnotelor, ceea ce ar face ca, în cazul unei explozii, prada să nu poată fi utilizată.

Este o metodă care nu a fost aplicată la scară largă, pentru că băncile nu au clarificat modul în care își vor recupera bancnotele distruse.

Subiecte în articol: Germania bancomate
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România