Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiției: Decizia CCR clarifică, nu modifică. E un conflict între Guvern și Iohannis

Ministrul Justiției: Decizia CCR clarifică, nu modifică. E un conflict între Guvern și Iohannis

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut, vineri, o primă reacție după motivarea Curții Constituționale.

„Nu aș spune că cineva a câștigat sau cineva a pierdut, aș spune că decizia am citit-o și eu. Decizia nu adaugă nimic la Constituție, decizia clarifică, nu modifică nimic, clarifică raporturile constituționale dintre cele două părți care s-au aflat în conflict. S-a făcut o necesară delimitare, între competențele de rang constituțional pe care o au cele două părți care au fost în conflict. Independența judecătorilor nu o schimbă nimeni, nici ministrul, nici președintele, procurorii au fost și rămân independenți în instrumentarea cauzelor, niciun ministru nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluționare a unei cauze”, a declarat Tudorel Toader.

„Repet cu convingere că pentru buna funcționare a statului de drept, este necesar ca fiecare dintre noi să își cunoască bine competențele. Eu vă îndemn să citiți decizia Curții. Este un exercițiu de înțelegere”, a mai spus ministrul.

Motivarea deciziei CCR, prin care i se cere preşedintelui României să o revoce pe şefa DNA a fost publicată joi. În acest document nu este precizat un termen de aplicare și, de asemenea, nu există nici sancţiuni pentru șeful statului dacă nu respectă ceea ce au stabilit judecătorii constituționali.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Știre în curs de actualizare. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor