Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Şeful Serviciului Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a demisionat la nici două luni de la numire

Şeful Serviciului Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a demisionat la nici două luni de la numire

Directorul Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Vitalie Pîrlog, a demisionat la nici două luni de la numirea sa în această funcţie, informează marţi Radio Chişinău.

Potrivit unui comunicat al parlamentului Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog a depus luni, 19 februarie, o cerere prin care anunţă că vrea să renunţe la funcţia de director al SIS. "Opţiunea de a mă retrage din funcţia de director al SIS şi de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorinţa de a continua acele reforme importante la iniţierea cărora am coparticipat în Comisia de Control a Fişierelor INTERPOL', se subliniază în cerere.

Parlamentul de la Chişinău l-a numit pe Vitalie Pîrlog în funcţia de director al SIS la 21 decembrie 2017, cu 55 de voturi din 101. Candidatura acestuia a fost contestată de deputaţii din opoziţie, care au făcut trimitere la activitatea sa politică anterioară, dar şi la faptul ca Vitalie Pîrlog a deţinut mandatul de ministru al justiţiei la 7 aprilie 2009, atunci când au existat numeroase plângeri privind abuzurile unor judecători.

Vitalie Pârlog a declarat la acea dată că nu mai este implicat în politică din 2014, chiar dacă a candidat la funcţia de deputat pe listele Partidului Comuniştilor, iar în legatură cu acţiunile din 7 aprilie 2009 a acţionat în conformitate cu legea.

Vitalie Pârlog a fost, între anii 2001 şi 2006, reprezentantul guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). La 20 septembrie 2006, prin decretul preşedintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Pîrlog a fost numit în funcţia de ministru al justiţiei, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi în guvernul format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008. Între 14-25 septembrie 2009 a deţinut interimatul la conducerea Cabinetului de Miniştri, înainte ca guvernarea sa fie transferată de la comunişti la Alianţa pentru Integrare Europeană.

Înainte de a deveni director SIS, Vitalie Pîrlog ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Controlul Fişierelor INTERPOL.

Subiecte în articol: Republica Moldova
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM