Antena 3 CNN International News SUA cere Indoneziei sa-l excludă pe Putin din summitul G20

SUA cere Indoneziei sa-l excludă pe Putin din summitul G20

Casa Albă a declarat în privat Indoneziei că Rusia nu poate fi admisă la summitul G20 din acest an, deși președintele Joko Widodo a anunțat vineri că Vladimir Putin a acceptat invitația.

de Alexandra Ionescu    |   

”Joe Biden și-a exprimat public opoziția față de participarea președintelui Putin la G20”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Potrivit acesteia, Casa Albă înțelege că Indonezia l-a invitat pe Putin să participe la evenimentul înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cu toate acestea, într-o declarație în care reafirmă acceptarea de către Rusia a invitației, președintele indonezian Joko Vidodo a declarat: "Indonezia vrea să unească G20. Evitați diviziunea. Pacea și stabilitatea sunt cheia redresării și dezvoltării economiei mondiale".

De asemenea, Indonezia a invitat Ucraina să participe la summit în calitate de invitat, o mișcare pe care Psaki a spus că Statele Unite o salută, dar a spus că este prea devreme pentru a spune cum va arăta summitul.

Zelenski a postat pe Twitter că este "recunoscător" pentru invitație, dar nu a precizat dacă va participa la summit.

"Încă șase luni. Deci nu știm, nu putem prezice momentan cum va arăta", a spus ea, adăugând: "Ne-am exprimat public și privat opinia că nu credem că ei (rușii - ed...) ar trebui să facă parte din asta.”

Psaki a spus că nu există semne că Rusia este pregătită pentru o diplomație serioasă.

„Se pot întâmpla multe de acum înainte, dar cu siguranță nu vedem astăzi niciun indiciu cu privire la planul Rusiei de a participa în mod constructiv la negocierile diplomatice”, a spus ea.

G20 reunește economiile dezvoltate și marile economii emergente. 

În componența sa intră Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și Rusia - care reprezintă zona dezvoltată a economiei mondiale - alături de Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, care compun zona emergentă.

Din acest for fac parte și reprezentanții Uniunii Europene.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs