Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană cere României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri

Comisia Europeană cere României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri

Comisia Europeană a decis să trimită României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Comisia Europeană cere României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    07 Feb 2024   •   15:38

Directiva privind depozitele de deșeuri impune statelor membre să ia măsurile necesare pentru închiderea și reabilitarea depozitelor de deșeuri pentru care nu au fost eliberate autorizații. 

Conform Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.

Prin Tratatul de aderare a României, autorităților li s-a acordat ca termen data de 16 iulie 2017 pentru a se conforma acestor norme în ceea ce privește un număr de 101 depozite de deșeuri. Întrucât această obligație nu a fost respectată integral, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis și reabilitat 92 de depozite de deșeuri. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor nouă depozite de deșeuri rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre acestea și este incert pentru celelalte patru depozite de deșeuri. 

În consecință, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. 

În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana România deseuri depozite
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close