Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Cristian Terheș, despre implicațiile UE în situația de criză din Israel: ”E important de învățat din aceste greșeli ale trecutului”

Europarlamentarul Cristian Terheș, despre implicațiile UE în situația de criză din Israel: ”E important de învățat din aceste greșeli ale trecutului”

Europarlamentarul Cristian Terheș a vorbit, în emisiunea Be EU, despre situația războiului din Israel, dar și despre cum se poziționează Uniunea Europeană în fața acestei situații de criză.

Europarlamentarul Cristian Terheș, despre implicațiile UE în situația de criză din Israel: ”E important de învățat din aceste greșeli ale trecutului”
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2023   •   17:55

”De ani de zile s-a ignorat în totalitate aceste probleme. 

La finalul lunii august am fost cinci zile în Israel, exact unde este zona de conflict astăzi, pentru a înțelege care e situația pe teren și ce se întâmplă cu banii europeni, pe care UE îi dă de zeci de ani de zile în zona respectivă și așa am aflat despre celebrele manuale care sunt folosite în școlile UMRA, unde sunt educați copiii arabi, palestinieni să urască și chiar să omoare evrei.

Acum, toată lumea condamnă agresiunea și actele teroriste ale Hamas, dar e important în momentele acestea să facem un proces de introspecție și să vedem, totuși, cum am ajuns aici. 

Vom vedea cum se va termina conflictul respectiv, dar întrebarea e ce se va întâmpla după, ce faci cu oamenii respectivi, ce faci cu toată tensiunea care e în zonă, dar cel mai important lucru cred că e de învățat din aceste greșeli pe care Vestul, în cazul de față UE și chiar SUA, permițând îndoctrinarea acestor viitoare generații de palestinieni-arabi să urască partea cealaltă”, a declarat Cristian Terheș.

In direct din Parlamentul European

Europarlamentarul Cristian Terheș, în direct la Be Eu

Publicată de Be EU pe Marţi, 7 noiembrie 2023

Citește și: Europarlamentarul Vlad Nistor, despre amenințarea teroristă: "Pericolul este enorm și nu doar pentru Europa, ci pentru întreaga lume"

”UE a plătit 682 de milioane de euro între 2021-2023 către Autoritatea Palestina”

Europarlamentarul Cristian Terheș a punctat și aspecte legate de modul în care Uniunea Europeană a gestionat banii în Israel, respectiv în Gaza.

”Am avut în urmă cu două săptămâni o dezbatere exact pe chestiunea aceasta. Comisia Europeană, Comisarul Maghiar, Comisarul pe Extindere au venit să justifice modul în care banii europeni au fost cheltuiți în zona respectivă.

Așa am află că UE, de exemplu, a plătit undeva la 682 de milioane de euro între 2021-2023 către autoritatea Palestina, de unde 225 de milioane au ajuns în zona Gaza. 

Nu vă supărați, în zona Gaza controlul era, de fapt, al milițiilor Hamas, care e o grupare cunoscută ca fiind una teroristă. Întrebarea legitimă este: Ce ați făcut cu banii ăștia care au venit din partea UE?

Aici e important de învățat din aceste greșeli ale trecutului pentru a nu le repeta. 

Mâine, de exemplu, ministrul de externe al Israelului va fi prezent în Parlamentul European, o temă pe agendă fiind această chestiune a cărților pe care UE le finanțează și cărți pe care copiii continuă să învețe, pentru că, de fapt, mijloacele teroriste, violente, sunt mijloacele cele mai eficiente pentru a atinge obiective politice. 

Condiția a fost mult mai dură. Banii trebuie tăiați la tot ce înseamnă bani în zona respectivă, până când ne asigurăm că viitoarele generații de copii nu vor mai fi educate să urască partea cealaltă.

UE  a finanțat un proiect de introducere a unor țevi pentru apă în zonă, care am aflat că acum sunt folosite pentru rachete”. 

”Acestea sunt aspectele care ar trebui abordate la nivel european”

Mai mult decât atât, europarlamentarul a abordat și o problemă actuală cu care se confruntă Uniunea Europeană: emigrația ilegală.

”Trebuie separate cele două lucruri. Odată este clar acțiunea teroristă și teroriștii și, clar, nu există negociere și pe de altă parte există această comunitate arabă- palestiniană care își caută o serie de drepturi. 

Obținerea acestor drepturi doar prin mijloace politice pașnice se poate face și s-a propus de o grămadă de ori soluția celor două state. Păi Israel a fost de acord cu povestea asta, nu de azi, ci din 1948 și s-a ajuns în situația asta din cauza unor ignorări, a unor realități de ani de zile și te trezești dintr-o dată cu o problemă.

Emigrația este ilegală. Am discutat acest aspect în câteva comisii din care fac parte, există o serie de țări Vest Europene care par lipsiți de umanitate când vorbesc de emigrați. 

Problema pe care noi o avem în momentul acesta este cu emigrația ilegală și nu doar cu emigrația ilegală în sine, ci cu cea controlată. Acestea sunt aspectele care ar trebui abordate la nivel european și nu sunt abordate”, a declarat europarlamentarul Cristian Terheș.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close