Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European discută un document care ar putea lăsa Austria fără veto-ul cu care blochează România în Schengen

Parlamentul European discută un document care ar putea lăsa Austria fără veto-ul cu care blochează România în Schengen

Un nou raport al Parlamentului European aduce speranță în problema aderării României la Spațiul Schengen.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Sep 2023   •   16:05

Documentul vorbește despre renunțarea la regula unanimității când vine vorba de luarea deciziilor importante şi de implementarea, în schimb, a votului cu majoritate calificată.

Asta ar însemna că dreptul de veto nu va mai exista, iar ţări precum Austria nu vor mai putea decide în numele majorității, în Consiliul JAI

"Majoritatea, cel puțin în Comisia pentru Constituție, care a elaborat acest raport, a fost în favoarea acestui raport, dar asta, desigur, nu este o garanție că toată lumea va îl susține.

Mai ales pentru că raportul include unele idei importante, după părerea mea, care pentru mulți ar putea părea controversate, de exemplu, renunțarea la unanimitate, ca metodă de luare a deciziilor de către Consiliul European.

Citește și: Cancelarul Nehammer stârneşte hohote de râs, după ce şi-a făcut campanie cu o poză din Rusia în care se văd ruble

Eu sunt avocat internațional și pentru mine este foarte important, pentru că adoptarea deciziilor privind politica externă de către majoritate ar face ca Uniunea Europeană să fie un actor mult mai important și mai activ pe scena internațională.

Așadar, sunt destul de multe propuneri, multe dintre ele necesită modificarea Tratatului, iar aceasta este, desigur, problema, pentru că acest lucru va fi posibil cu acordul statelor membre, dar sunt și alte sugestii care sunt mai ușor de adoptat și de pus în aplicare", a declarat europarlamentarul polonez Wlodzimierz Cimoszewicz.

Tema va fi abordată pe larg, sâmbătă, 30 septembrie, de la 9.30, în emisiunea BeEU cu Sabina Iosub. 
 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close