Antena 3 CNN Be EU Răspunsul dat de Uniunea Europeană la cererea de ajutor formulată de Volodimir Zelenski

Răspunsul dat de Uniunea Europeană la cererea de ajutor formulată de Volodimir Zelenski

Uniunea Europeană răspunde cererii de ajutor în Ucraina prin expedierea a sute de generatoare de electricitate.

Răspunsul dat de Uniunea Europeană la cererea de ajutor formulată de Volodimir Zelenski
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Dec 2022   •   13:50

"Sute de generatoare sunt în drum spre Ucraina", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adăugând că "în aceste vremuri de suferință și întuneric, este foarte important să aducem lumină" în țara atacată de Rusia.

În total, 800 de generatoare sunt trimise în Ucraina.

Dintre acestea, 40 sunt dispozitive menite să asigure alimentarea neîntreruptă cu electricitate pentru 30 de spitale în regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Nikolaev și Herson, a precizat șefa executivului european.

Menținerea în funcțiune a rețelei de electricitate în pofida bombardamentelor ruse este "vitală", a estimat von der Leyen în cadrul conferinței dedicate solidarității cu poporul ucrainean, care are loc la Paris, notează CNN.

Șefa Comisiei Europene a mai spus că Uniunea Europeană lucrează în vederea creșterii cantității de energie electrică ce poate fi tranzacționată între Ucraina, Moldova și restul țărilor europene.

CNN remarcă faptul că soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska, a stat alături de Ursula von der Leyen și a vorbit despre situația în care Ucraina se află, ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii.

Zelenska i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru găzduirea evenimentului dedicat ajutorării poporului ucrainean.

Zelenski cere aproape 900 de milioane de dolari pentru ca ucrainenii să supraviețuiască iernii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că țara sa are nevoie de peste 840 de milioane de dolari sub formă de ajutor de urgență pentru sectorul energetic.

Zelesnki s-a adresat, marți, prin videoconferință participanților la un eveniment internațional care a început la Paris și care are drept obiectiv ajutorarea civililor din Ucraina, în contextul în care bombardamentele ruse asupra structurii energetice a țării riscă să lase peste 10 milioane de oameni fără curent electric și încălzire în timpul iernii.

Președintele ucrainean a cerut pentru țara sa transformatoare și generatoare electrice, precum și sprijin financiar.

"Desigur, este o sumă foarte mare, dar costul este mai mic decât cel al întreruperilor de curent. Generatoarele au devenit la fel de necesare precum blindatele sau vestele anti-glonț. Sper că deciziile vor fi luate în consecință. Din cauza distrugerii centralelor noastre prin atacurile teroriste (ale Rusiei), va trebui să folosim mai mult gaz decât era anticipat în această iarnă", a spus Zelenski.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close