Antena 3 CNN Be EU Șeful diplomației UE, anunț important despre Kaliningrad

Șeful diplomației UE, anunț important despre Kaliningrad

Șeful diplomației din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a venit cu precizări despre situația exclavei ruse Kaliningrad, după ce Moscova a amenințat populația Lituaniei că va avea de suferit, în urma instituirii unei 'blocade' asupra tranzitului feroviar de mărfuri.

Șeful diplomației UE, anunț important despre Kaliningrad
Sursa foto: Hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2022   •   20:14

"Tranzitul terestru între Kaliningrad și alte părți ale Rusiei nu a fost oprit și nici interzis. Nu există blocaj. Tranzitul de pasageri și de mărfuri care nu sunt supuse sancțiunilor continuă", a precizat Josep Borrell.

Această clarificare vine după ce compania feroviară lituaniană de stat a notificat Rusia că, începând cu miezul nopții, pe 18 iunie, trenurile cu mărfuri supuse sancțiunilor UE nu vor mai avea voie să treacă spre Kaliningrad.

Lista acestor mărfuri include materiale de construcție, metale și produse de înaltă tehnologie.

Borrell (foto) a precizat că Lituania nu a dispus nicio restricție națională unilaterală, ci a aplicat doar sancțiunile Uniunii Europene.

"Acuzația că Lituania pune în aplicare sancțiuni 'lituaniene' este falsă. Pură propagandă", a declarat el.

Rusia a numit decizia "fără precedent" și "ilegală" iar secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev a avertizat că vor exista "consecințe negative serioase" pentru populația Lituaniei.

Rusia trimite un înalt oficial la Kaliningrad, după interdicția de tranzit impusă de Lituania spre regiunea rusă

Un înalt oficial rus a vizitat exclava rusă Kaliningrad, în contextul în care în această regiune situată la Marea Baltică, între Polonia și Lituania, a fost instituită interdicția tranzitului feroviar pentru anumite mărfuri, ca urmare a sancțiunilor Uniunii Europene.

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat Lituania cu "consecințe grave" și a precizat că Moscova va răspunde "cu certitudine acestor acțiuni ostile".

Regiunea Kaliningrad, care găzduiește și cartierul general al Flotei ruse la Marea Baltică, nu este legată direct de Rusia continentală și se bazează pe legăturile feroviare care trec prin Lituania. 

Kaliningrad a revenit Rusiei după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, teritoriul aparținând anterior Germaniei.

Nikolai Patrușev: "Blocada a fost instigată de Occident"

În timpul vizitei efectuate marți, Nikokai Patrușev (foto) a susținut că 'blocada' autorităților lituaniene asupra liniilor de aprovizionare dintre Rusia și Kaliningrad a fost "instigată de Occident", cu încălcarea dreptului internațional.

Fără a detalia "măsurile corespunzătoare" pe care Rusia urmează să le ia în viitor, ca reacție la deciziile autorităților lituaniene, Patrușev a declarat: "Consecințele vor avea un impact negativ serios asupra populației din Lituania".

Autoritățile de la Vilnius spun, la rândul lor, că nu fac decât să respecte sancțiunile dispuse de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Josep Borrell Kaliningrad
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close